Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusentals utan el och telefon

Snart en vecka efter stormen Dagmars framfart är flera tusen hushåll fortfarande utan el. Många saknar också telefoni. Och ingen kan svara på när felen är åtgärdade.

Annons

Stormen Dagmar har satt stora spår i både el- och telenätet. Hos flera hushåll i Gävleborg, Västernorrland, Stockholm, Jämtland och Dalarnas län fungerade inte telefonerna på fredagen. Bland annat var det svårt att larma SOS via 112.

– Vi har cirka 5 000 kunder utan fast telefoni i främst Gävleborgs län och Västernorrlands län, säger Karin Nordlund, informationsansvarig på Telia.

Även den mobila telefonin var utslagen på flera håll. Hårdast drabbade var trakterna runt Ånge och Hassela i Medelpad och Hälsingland med stora störningar i mobilnätet. Telia kan i dagsläget inte svara på när problemen är åtgärdade.

– Vi är extremt elberoende och så länge som elen inte är tillbaka på våra stationer kommer de här kunderna antagligen att vara utan telefon. När elen kommer tillbaka kan vi göra analyser om det är ytterligare fel som har orsakats av stormen, säger Karin Nordlund.

Drygt 5 000 av Vattenfalls, Eons och Fortums kunder var ännu strömlösa efter Dagmar på fredagseftermiddagen. Hälften av dem bor i Stockholmstrakten, ett tusental finns i Gävleborgs län. (TT)

Mer läsning

Annons