Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusentals samlade på Rådhuspladsen

Annons

Ett par tusen ungdomar befinner sig på Rådhuspladsen i Köpenhamn medan polishelikoptrar surrar över deras huvuden.

Hittills har 113 aktivister häktats i samband med oroligheterna de senaste dagarna.

Musik dånar just nu ut från en scen som ställts upp framför rådhuset. Ungdomarna på Rådhuspladsen bär banderoller med olika slagord. Det förekommer också röda fanor med gula prickar, symbolen för fristaden Christianias bevarande, berättar TT:s utsände Thomas Hamberg från platsen.

Ännu har det inte varit några konfrontationer mellan demonstranterna och polisen. Men på polisradion meddelades att aktivister höll på att bryta upp gatsten och samla dem i spannar på sidogatorna till Rådhuspladsen.

I natt skakades Köpenhamn av nya upplopp. 113 aktivister har häktats och ännu fler häktningar blir det. Häktningsdomstolen räknar med att hålla häktningsförhandlingar långt in på kvällen. Detta ger problem eftersom det inte finns plats i fängelserna.

Under natten och förmiddagen anhölls nästan 300 personer. Många av dem ska ställas inför häktningsdomaren i dag.

Köpenhamnspolisen genomförde under förmiddagen ett antal husrannsakningar runt om i den danska huvudstaden i jakt på utländska aktivister som deltagit i de senaste dagarnas oroligheter.

Strax efter klockan 22 i går kväll samlades kring 800 personer på Gammeltorv i centrala Köpenhamn för en fredlig protest för Ungdomshuset.

När de protesterande nådde Sankt Hans-torget var det till att börja med bra stämning och lugnt. Men efter en timme började en grupp maskera sig, bryta upp gatsten och fylla på vätskor i flaskor. Då gav demonstrationsledningen upp och några av demonstranterna började att kasta brandbomber, gatstenar och andra föremål mot polisen.

Polisen svarade med tårgas och demonstranterna skingrade sig i flera mindre grupper. På kort tid tände de eldar och byggde barrikader på flera ställen i Nörrebro. När polisen kom var de protesterande enligt ögonvittnen försvunna. Men det kom hela tiden rapporter om nya bränder och barrikader runt om i stadsdelen.

Oroligheterna spred sig senare till stadsdelen Christianshavn. Där trängde protesterande in i en skola och på ett gymnasium där de tände eld. Polisen bombarderades med sten.

Upploppen startade i torsdags. Den utlösande faktorn kom när polisen stormade Ungdomshuset på Jagtvej. Efter det förvandlades centrala delar av Köpenhamn till vad som har beskrivits som en krigszon, med sammandrabbningar mellan till tänderna rustad kravallpolis och ofta maskerade demonstranter. Minst sex människor har skadats under upploppen.

Protesterna riktar sig mot att Ungdomshuset har sålts till en frikyrka som kan tänka sig att riva byggnaden där unga hållit till i många år.

TT

Mer läsning

Annons