Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusentals samlade på Rådhuspladsen

Annons

Ett par tusen ungdomar befinner sig på Rådhuspladsen i Köpenhamn medan polishelikoptrar surrar över deras huvuden.

Fyrtio svenskar som kom med tåg från Malmö har stoppats och skickats tillbaka.

Svenskarna stoppades på Hovedbanegården i Köpenhamn tidigt på eftermiddagen och sattes på vändande tåg hem till Malmö. Polisen misstänker att de enbart kommit till Köpenhamn för att delta i kravaller. Förutom på Hovedbanegården har danska polisen skärpt övervakningen i Gedser och Rödbyhavn för att försöka stoppa tyska aktivister på väg mot Köpenhamn.

Musik dånade på eftermiddagen från en scen som ställts upp framför rådhuset. Ungdomarna på Rådhuspladsen bär banderoller med olika slagord. Det förekommer också röda fanor med gula prickar, symbolen för fristaden Christianias bevarande, berättar TT:s utsände Thomas Hamberg från platsen.

Ännu har det inte varit några konfrontationer mellan demonstranterna och polisen. Men på polisradion meddelades att aktivister höll på att bryta upp gatsten och samla dem i spannar på sidogatorna till Rådhuspladsen.

Polisen förbereder sig på att ta emot två demonstrationståg med ungefär 500 deltagare i varje. En mängd polismän med gasmasker och visirförsedda hjälmar står fram ingången till Rådhuset.

Framför det utrymda ungdomshuset på Jagtvej 69 har det placerats blommor och tänts ljus. Många affärer i området vid ungdomshuset har spikat igen sina fönster med träskivor, men håller öppet.

I natt skakades Köpenhamn av nya upplopp. 113 aktivister har häktats och ännu fler häktningar blir det. Häktningsdomstolen räknar med att hålla häktningsförhandlingar långt in på kvällen. Detta ger problem eftersom det inte finns plats i fängelserna.

Under natten och förmiddagen anhölls nästan 300 personer. Många av dem ska ställas inför häktningsdomaren i dag.

Strax efter klockan 22 i går kväll samlades kring 800 personer på Gammeltorv i centrala Köpenhamn för en fredlig protest för Ungdomshuset.

När de protesterande nådde Sankt Hans-torget var det till att börja med lugnt. Men efter en timme började en grupp maskera sig, bryta upp gatsten och fylla på vätskor i flaskor. Några av demonstranterna började att kasta brandbomber, gatstenar och andra föremål mot polisen.

Polisen svarade med tårgas och demonstranterna skingrade sig i flera mindre grupper. På kort tid tände de eldar och byggde barrikader på flera ställen i Nörrebro.

Oroligheterna spred sig senare till stadsdelen Christianshavn.

Upploppen startade i torsdags. Den utlösande faktorn kom när polisen stormade Ungdomshuset på Jagtvej. Efter det förvandlades centrala delar av Köpenhamn till vad som har beskrivits som en krigszon, med sammandrabbningar mellan till tänderna rustad kravallpolis och ofta maskerade demonstranter.

Protesterna riktar sig mot att Ungdomshuset har sålts till en frikyrka som kan tänka sig att riva byggnaden där unga hållit till i många år.

TT

Mer läsning

Annons