Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusentals sade farväl till Jeltsin

Annons

En ringlande kö av sörjande har under natten sagt farväl till Rysslands förste president.

Boris Jeltsin begravs i eftermiddag vid Nya jungfruklostret i Moskva.

Vid 11-tiden, svensk tid, började ryska och utländska dignitärer anlända till Frälsarkatedralen i Moskva för att delta i begravningsceremonierna. Boris Jeltsin låg på lit de parade i katedralen, draperad i den röd-blå-vita ryska trikoloren, omgiven av en hedersvakt. Strax intill satt änkan Naina, döttrarna Jelena och Tatiana och den närmaste familjen. Ungefär en timme senare inleddes själva ceremonin.

Bland dem som först anlände fanns Sovjetunionens siste president Michail Gorbatjov. USA:s tidigare presidenter George H|W Bush och Bill Clinton anlände tillsammans med bland andra den förre brittiske premiärministern John Major. Dessförinnan hade även Sveriges representant, utrikesminister Carl Bildt, anlänt till katedralen. President Vladimir Putin anlände med hustrun Ljudmila, samtidigt med kollegorna Nursultan Nazarbajev från Kazakstan och Aleksandr Lukasjenko från Vitryssland samt Ukrainas premiärminister Viktor Janukovytj _ med ett fång röda rosor i famnen.

Därefter inleddes själva ceremonin.

Utöver politiska företrädare närvarar även en lång rad ryska kulturpersonligheter och representanter för näringslivet.

Det blev en timslång ceremoni i den pampiga Frälsarkatedralen. Efter ceremonin fördes Jeltsins stoft i kortege till Nya jungfruklostrets begravningsplats. Kortegevägen kantades av otaliga soldater, men även av överraskande täta åskådarled. Expresidenten ska vila närmast intill Michail Gorbatjovs hustru Raisa och den populäre, men omstridde generalen och guvernören Aleksandr Lebed.

Officiell landssorg råder i Ryssland.

Inför begravningen har Jeltsin legat i en öppen kista i katedralen. Tusentals Moskvabor och andra tillresta har under hela kvällen och natten passerat förbi för att ta adjö.

Bland den breda allmänheten i Ryssland minskade Jeltsins popularitet kraftigt med åren. Många av dem som nu köat för att se honom en sista gång tillhör dem som är kritiska till utvecklingen under efterträdaren Putin.

TT

Mer läsning

Annons