Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusentals olagliga vapen inlämnade

Annons

Tre automatgevär av typen Kalasjnikov finns bland de 4|255 vapen som lämnats in under en och en halv månads vapenamnesti.

Slaktmasker och pennpistoler är andra udda föremål som polisen tagit emot.

Sedan den 1 mars har det gått bra för vem som helst att stega in på någon polisstation och lämna in vapen som man haft stående olagligt hemma i garderoben.

På den tiden har 1|138 kulgevär, 875 hagelgevär, 789 pistoler, 666 revolvrar samt 215 luftpistoler och luftgevär kommit in. Dessutom 3|800 kilo ammunition och 572 föremål annat slag. I den gruppen finns vapen som exempelvis harpuner, armborst och pansarskott.

Flest vapen har hittills lämnats in i Stockholm, 770 stycken. I Skåne har polisen fått in 503 vapen och i Västra Götaland 294.

Den senaste vapenamnestin i Sverige var 1993. Då lämnades knappt 1|800 vapen in den första månaden, betydligt färre än nu.

Att minska risken för att vapen som innehas olagligt ska kunna användas till brott är huvudsyftet med kampanjen som pågår maj månad ut. Ofta förvaras sådana vapen på ett otillfredsställande sätt kanske gömda i en garderob.

Vilka det är som främst utnyttjar amnestin går inte att säga eftersom den som lämnar in vapnen får vara anonym.

TT

Mer läsning

Annons