Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusentals bortglömda

Annons

Den som äger aktier måste ha koll på sina tillgångar annars riskerar pengarna att försvinna. När ett bolag äger 90 procent av aktierna i ett bolag får köparen tvångsinlösa de återstående tio procenten. För ägarna i det uppköpta företaget betyder det att de får en ersättning mot att moderbolaget övertar aktierna.

Oftast fungerar det bra. Värdepapperscentralen, VPC, hittar aktieägarna och de får sina pengar. Men VPC når inte alla.

Det finns flera orsaker till att utbetalningarna inte kommer fram. Aktieägaren kan ha flyttat utomlands eller avlidit och de anhöriga känner inte till tillgången.

- De som får breven från bolaget kanske heller inte förstår att de måste göra någonting, säger Christian Bjelke vid länsstyrelsen i Stockholm.

Pengarna blir då liggande hos länsstyrelsen. Under tio år har den enskilde aktieägaren rätt att begära en återbetalning av beloppet. Efter det övergår pengarna i moderbolagets ägo. Om inte företaget tar hand om pengarna blir det slutligen staten som får aktieägarens kapital.

Det handlar om stora belopp. AstraZeneca har deponerat 128 miljoner kronor hos länsstyrelsen för oinlösta aktier och Trygg-Hansa 25 miljoner kronor. Totalt väntar 195 miljoner hos länsstyrelsen i Stockholm på sina rätta ägare.

Tidningen har gått igenom länsstyrelsens listor för AstraZeneca, Trygg-Hansa, Nordbanken, Ica, ABB Participation, Anders Diös, Cramo och Outokumpu för att se om det finns aktieägare från Dalarna som har pengar att hämta. Det fanns åtskilliga. Till exempel har över 160 personer med adress i Dalarna ett belopp att begära in för tvångsinlösta AstraZenecaaktier.

Den största posten tillhör dödsboet efter en man från Borlänge som ägt Icaaktier. Där har de anhöriga 225 000 kronor att begära ut. Släktingar har kontaktats och de blev förvånade och glada över beskedet.

Det är lätt att kräva tillbaka sina pengar. Om man själv ägt de tvångsinlösta aktierna är det bara att skriva ett brev utifrån mallen här intill och skicka in den till länsstyrelsen i Stockholm så ska beloppet utbetalas.

Om aktieägaren är avliden krävs det något mer administration för att arvingarna ska få sina pengar. Om aktierna finns upptagna i bouppteckningen kräver länsstyrelsen att få en kopia av den.

Om aktierna inte har noterats vid bouppteckningen krävs en tilläggsbouppteckning.

Fotnot: Mer information finns på hemsidan för länsstyrelsen i Stockholms län:

www.ab.lst.se/templates/InformationPage_ _ _ _2048.asp

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons