Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusenkonstnär ska berika framtiden

Annons

På lördag är det dags för ytterligare ett tillskott i den lokala bokfloden i Leksand. En flod vars flöde ökat rejält de senaste åren.

Det finns ordlistor, handböcker i trasmattsvävnad, kommunens egenproducerade sockenbeskrivningar i flera band, inbundna bydokumentationer från Ullvi, Björken och Smedby för att bara nämna några byar. Viljan att berätta och lämna efter till kommande generationer är stor.

-Vilket också är oerhört viktigt att det görs, säger Per-Åke Backman vid kulturförvaltningen.

-Det gäller att samla in minnen och kunskaper från dem som varit med. Snart försvinner en generation och då kan kunskaperna vara borta.

I källaren till Leksands kulturhus finns ett referensbibliotek med 1000-tals handlingar och böcker om allmän etnologisk kulturhistoria från Leksand och Dalarna och bildarkivet innehåller omkring 200000 fotografier och negativ.

Och på lördag är det dags för ytterligare ett alster att ta plats i den lokala bokhyllan, nämligen boken om tusenkonstnären från Heden - Målar Olof Olsson.

Författare är Boel Tegnér och på vernissagen, som börjar klockan 12, kommer att visas såväl den nya boken som bildspel om Målar Olle samt ett häfte om hans verktygssamling som tidigare funnits utställd i kulturhuset.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons