Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusen journalister dödade på tio år

Annons

Irak, Ryssland och Colombia är extra riskabla länder för journalister, visar en färsk rapport.

Över tusen journalister och deras medarbetare mördades eller omkom under sina uppdrag jorden runt de senaste tio åren.

Enbart i Irak dödades 138 journalister, i Ryssland 88 och i Colombia 72, visar rapporten som sammanställts av International News Safety Institute (INSI) i Bryssel

De flesta dödsoffren är män, varav hälften sköts ihjäl. Andra dödsorsaker är explosioner, misshandel, knivdåd, tortyr och halshuggning. Och de flesta journalisterna dödades i sina hemländer.

Men rättvisan utredde bara ett av åtta dödsfall bland mediemänniskorna, konstaterar INSI.

Curley säger att journalistiken befinner sig vid en farlig punkt medan "rättvis och korrekt bevakning av nyheter är viktigare än någonsin".

Några dödsfall bland journalister har blivit särskilt uppmärksammade. Härom dagen dog den ryske militärreportern Ivan Savronov när han under fortfarande outredda omständigheter föll ut genom ett fönster. Alldeles före sin död berättade Safronov, som arbetade för tidningen Kommersant, att han kommit över hemliga uppgifter om rysk vapenexport.

I höstas sköts Anna Politkovskaja ihjäl utanför sitt hem. Hon var länge ett gissel för ryska politiker och militärer på grund av sina avslöjanden om övergrepp på civilbefolkningen och missförhållanden i krigsmakten under kriget i Tjetjenien.

Men långt fler mindre kända journalister mördas varannan dag utan att ens uppmärksammas.

Andra livsfarliga länder för journalister är Filippinerna, Iran, Indien, Algeriet, Mexiko och Pakistan och de forna delrepublikerna i Jugoslavien.

Dödstalet bland journalister är i ständigt stigande sedan flera år. Fjolåret var det värsta hittills med 167 dödsoffer. 2005 var de 147 och 2004 var de 117. Året för 11-septemberattentaten i USA, 2001, var det 103 dödsfall och fem år tidigare 83. Hela undersökningen omfattar 1996-2006.

Ofta var journalisterna det direkta målet för de dödliga angreppen. Också översättare, medhjälpare, kontorister och bilförare till dödsoffren.

TT

Mer läsning

Annons