Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turkiskt valresultat försenat

Annons

Offentliggörandet av slutresultatet i det turkiska parlamentsvalet i söndags har skjutits upp.

Slutsiffrorna skulle ha tillkännagetts på torsdagen. Någon ny tidpunkt för offentliggörandet har inte meddelats.

Att det styrande Rättvise- och utvecklingspartiet (AKP) vann valet stort är dock känt och det tolkas som att väljarna ställt sig på regeringens sida i maktkampen mot landets inflytelserika militär. Genom åren har armén _ som uppfattar sig som garant för att staten ska förbli sekulariserad _ haft för vana att lägga sig i så snart politiken tagit sig en misshaglig riktning.

Valmyndighetens ordförande Muammer Aydin uppger att kandidater får tre dagar på sig att framföra invändningar mot resultaten. Till följd av en dödsolycka som inträffade på torsdagen måste man också fatta ett särskilt beslut om vad som ska hända med ett mandat: en kandidat som hade valts in i parlamentet omkom i olyckan i Ankara.

Nyhetsbyrån Anatolia har rapporterat att AKP _ som har islamistiska rötter, men kan beskrivas som värdekonservativt ungefär som vissa kristdemokratiska partier i Europa _ fick 46,4 procent av rösterna och 340 av de 550 platserna i parlamentet.

Den främsta oppositionsgrupperingen Republikanska folkpartiet (CHP) fick enligt Anatolia 20,8 procent och 112 mandat.

Nationaliströrelsen (MHP), som står långt till höger, fick 14,2 procent av rösterna och 71 platser.

Inget annat parti klarade tioprocentsspärren, men oberoende kandidater _ de flesta kurder _ tar 27 platser i parlamentet.

TT

Mer läsning

Annons