Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turkiskt presidentval utan resultat

Annons

Turkiets utrikesminister Abdullah Gül lyckades inte bli vald till president i första försöket. Han fick inte tillräckligt stort stöd i fredagens omröstning i parlamentet och valet kan nu bli en domstolsfråga.

Trots att premiärminister Recep Tayyip Erdogan kort före omröstningen i parlamentet i Ankara ännu en gång vädjade till ledamöterna att delta i omröstningen var det för få på plats för att Gül skulle kunna få erforderliga två tredjedelars majoritet.

Gül skulle ha behövt 367 röster men fick bara 357, sedan några partilösa ledamöter slutit upp bakom honom. Det regerande Rättvise- och utvecklingspartiet (AKP) har 352 mandat.

I spetsen för oppositionens valbojkott gick Republikanska folkpartiet (CHP), som fick med sig de sammanlagt 24 ledamöterna för Fosterlandspartiet (Anap) och Den rätta vägens parti (DYP). En talesman för CHP sade att partiet skulle lämna in en protest till Författningsdomstolen mot att valet genomförts utan att tillräckligt många ledamöter deltog.

Anap och DYP motiverade sitt röstskolk med att de vill ha höstens parlamentsval framflyttat så att nästa president kan utses av ett nytt parlament. Däremot ställde de båda småpartierna sig inte bakom anmälan till Författningsdomstolen.

Om domstolen beslutar att ogiltigförklara fredagens valomgång uppstår ett läge som ingen vet hur det ska hanteras. Om inte oppositionen avbryter sin röstbojkott kan aldrig något grundlagsenligt val hållas, och då tvingas regeringen förmodligen utlysa nyval till parlamentet. Å andra sidan utlöper den sittande presidentens mandat den 16 maj, och det är oklart om författningen ger tydligt besked om på vilka grunder det skulle kunna förlängas.

Tills vidare är nästa röstomgång planerad till på tisdag, då det på nytt fordras två tredjedelars majoritet för att Gül ska kunna bli vald.

Den 9 maj hålls tredje omröstningen, och då sänks kravet till en rak majoritet, 276 röster. Det ska Gül med lätthet kunna få, om inte hela proceduren dessförinnan har rivits upp.

TT

Mer läsning

Annons