Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turkiskt militärt hot kritiseras

Annons

Med EU:s och USA:s stöd i ryggen sade Turkiets premiärminister på lördagen åt militärledningen att hålla fingrarna borta från politiken.

Militären är underställd regeringen, var beskedet till överbefälhavaren.

"Det får inte glömmas att de turkiska väpnade styrkorna deltar i debatten och är sekularismens ståndaktiga försvarare", löd meddelandet från militärledningen sent i fredags. Generalerna sade att "ingen ska sväva i tvivelsmål" om att militären "öppet och klart tänker klargöra sin inställning och attityd när så blir nödvändigt".

Det hotfulla uttalandet väckte oro i vida kretsar.

I Bryssel inskärpte EU:s utvidgningskommissionär Olli Rehn att respekten för demokrati är en grundförutsättning för att Turkiet ska kunna bli medlem av unionen.

USA:s biträdande utrikesminister Dan Fried sade till Reuters i Bryssel att USA hoppas att dess Natoallierade löser sina problem "i överensstämmelse med sin sekulära demokrati och författningens stadgar".

Den mäktiga generalstaben, som avsatt fyra civila regeringar under det senaste halvseklet, gjorde sitt hotfulla uttalande några timmar efter den första omröstningen i parlamentets val av nästa president i fredags. Det regerande, milt islamistiska partiet AKP:s kandidat, utrikesminister Abdullah Gül, kunde inte få tillräckligt stor majoritet eftersom oppositionen bojkottade omröstningen.

Oppositionen anser att AKP missbrukar sin stora dominans i parlamentet, som inte motsvarar partiets ställning bland befolkningen, till att försöka tvinga på landet en president som skulle kunna luckra upp Turkiets strikt sekulära samhällssystem. Författningsdomstolen har uppmanats att ta ställning till om det var korrekt att genomföra omröstningen utan att minst två tredjedelar av ledamöterna var närvarande.

Om domstolen ogiltigförklarar valet, vilket i så fall gäller även nästa veckas omröstning när samma majoritetskrav tillämpas, tvingas regeringen sannolikt utlysa nyval till parlamentet inom 90 dagar. Till dess skulle den avgående, strikt sekuläre presidenten Ahmet Necdet Sezer sitta kvar.

Men efter lördagens krismöte i regeringen telefonerade premiärminister Recep Tayyip Erdogan till överbefälhavaren Yasar Büyükanit och gjorde klart för denne vem det är som bestämmer.

Men turkisk press lutade på lördagen åt att det redan är för sent att avvärja krisen och att enda lösningen är att hålla ett snabbt nyval. Även tidningar som inte är särskilt positivt inställda till militärens inblandning i politiken kritiserade regeringen för att den inte sökt en samförståndslösning med oppositionen i valet av presidentkandidat.

TT

Mer läsning

Annons