Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turkiskt krigsmuller vid Iraks gräns

Annons

Turkiet sände på onsdagen fler stridsvagnar till den irakiska gränsen.

Bland andra USA fruktar att turkarna planerar en inbrytning i norra Irak för att jaga kurdiska separatister.

Ett 20-tal stridsvagnar på lastbilar förflyttades mot gränsen i sydöstra Turkiet, där det redan pågår en militäroffensiv mot den kurdiska PKK-gerillan. Där ska militären ha dödat tio PKK-kämpar i tisdags.

Spekulationerna om ett turkiskt anfall in i irakiska Kurdistan har tilltagit sedan premiärminister Recep Tayyip Erdogan i förra veckan sade att han skulle stå bakom militären om den går till angrepp, trots att USA vid upprepade tillfällen har avrått från sådana operationer.

Washington fruktar en mycket komplicerad situation i regionen om Turkiet går över gränsen till det USA-allierade Irak.

Lokalt finns också stor oro för att en inbrytning skulle skada relationerna mellan kurder och turkar i Turkiet. Ekonomin i det fattiga sydöstra Turkiet skulle dessutom skadas eftersom den är nära sammanvävd med norra Iraks. Områdena förenas också av en övervägande kurdisk befolkning.

I tisdags bad Turkiet formellt USA att inte kränka dess luftrum. Protesten kom sedan två amerikanska stridsflygplan tillfälligt korsat gränsen från norra Irak. USA hävdar att det var ett misstag, men i turkiska medier tolkas kränkningen som en varning till regeringen i Ankara att inte skicka trupp till Irak.

I Turkiet ökar samtidigt trycket på ett anfall efter förra veckans självmordsbomb i Ankara. Sex människor dödades och många skadades i attentatet som turkiska myndigheter beskyller PKK för. Gerillan förnekar att den låg bakom.

Premiärminister Erdogan känner också av krav att agera bestämt inför parlamentsvalet den 22 juli. Så sent som i tisdags uttryckte han på nytt sin frustration över att de amerikanska och irakiska arméerna inte har kunnat krossa PKK i Irak, där det tros finnas tusentals separatister.

Enligt Turkiet skaffar PKK vapen och sprängämnen i norra Irak, som gerillan sedan använder mot turkiska mål. Ankara hävdar att de irakiska kurderna tolererar och till och med stödjer rebellrörelsen, som är terrorstämplad i såväl Turkiet som USA och EU.

Över 30|000 människor har dött i konflikten med PKK sedan gerillan 1984 drog igång sin väpnade kamp för ett fritt Kurdistan.

TT

Mer läsning

Annons