Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turkiets presidentval underkänns

Annons

Turkiets författningsdomstol ogiltigförklarar presidentvalet. Därmed öppnas vägen för nyval i Turkiet.

Domstolens utlåtande är ett svar på en protest från oppositionen, som krävde att en parlamentsomröstning om presidentskapet i fredags skulle underkännas eftersom inte tillräckligt många ledamöter deltog.

Det styrande Rättvise- och utvecklingspartiet AKP, som har rötter i politisk islam, ville utse utrikesminister Abdullah Gül till ny president. I Turkiet utses presidenten av parlamentet.

Premiärminister Recep Tayyip Erdogan har nu möjlighet att presentera en ny kandidat, men bedömare tror att han i stället väljer att utlysa nyval.

Oppositionen anser att AKP missbrukar sin stora dominans i parlamentet till att försöka tvinga på landet en president som skulle kunna luckra upp Turkiets strikt sekulära samhällssystem.

Landets mäktiga militärer ser sig som en garant för sekularismen och generalerna sade i fredags att de "tänker klargöra sin inställning och attityd när så blir nödvändigt".

Många tolkade uttalandet som ett hot i landet där militären har avsatt fyra civila regeringar det senaste halvseklet. Utspelet väckte oro i västvärlden och regeringen uppmanade militären att hålla sig borta från politiken.

TT

Mer läsning

Annons