Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turkiets politiska kris mot domstol

Annons

Turkiets författningsdomstol ska på måndagen granska legitimiteten i presidentvalet, som lett till en politisk kris i det i huvudsak muslimska men sekulära landet.

Över en miljon människor demonstrerade på söndagen i centrala Istanbul till stöd för landets sekularism och demokrati och gav uttryck för sin opposition mot den enda presidentkandidaten Abdullah Gül, vars islamistiska bakgrund de räds.

Det regerande, milt islamistiska partiet AKP:s kandidat, utrikesminister Abdullah Gül, kunde i fredagens parlamentsomröstning inte få tillräckligt stor majoritet eftersom oppositionen bojkottade omröstningen. En andra omgång är utlyst till på onsdag.

Oppositionen anser att AKP missbrukar sin stora dominans i parlamentet, som inte motsvarar partiets ställning bland befolkningen, till att försöka tvinga på landet en president som skulle kunna luckra upp Turkiets strikt sekulära samhällssystem.

Bara några timmar efter fredagens omröstning gjorde armén ett uttalande där de sade att militären var redo att vidta åtgärder för att försvara sekularismen.

Författningsdomstolen har uppmanats att ta ställning till om det var korrekt att genomföra omröstningen utan att minst två tredjedelar av ledamöterna var närvarande.

Om domstolen ogiltigförklarar valet, vilket i så fall gäller även onsdagens omröstning när samma majoritetskrav tillämpas, tvingas regeringen sannolikt utlysa nyval till parlamentet inom 90 dagar. Till dess skulle den avgående, strikt sekuläre presidenten Ahmet Necdet Sezer sitta kvar.

Men efter lördagens krismöte i regeringen ringde premiärminister Recep Tayyip Erdogan till överbefälhavaren Yasar Büyükanit och gjorde klart för denne vem det är som bestämmer.

Turkisk press lutade dock på lördagen åt att det redan är för sent att avvärja krisen och att enda lösningen är att hålla ett snabbt nyval. Även tidningar som inte är särskilt positivt inställda till militärens inblandning i politiken kritiserade regeringen för att den inte sökt en samförståndslösning med oppositionen i valet av presidentkandidat.

TT

Mer läsning

Annons