Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turkiets politiska kris mot domstol

Annons

Den politiska krisen i Turkiet fortsätter. På onsdag väntas landets författningsdomstol meddela om första omgången i presidentvalet gått rätt till.

Återverkningar från krisen skakade på måndagen den turkiska finansmarknaden. Premiärminister Recep Tayyip Erdogan aviserade att han skulle hålla ett tv-sänt tal på kvällen, i ett försök att mana till lugn. Men protesterna mot det regerande, milt islamistiska partiet AKP väntas fortsätta under tisdagen i samband med förstamajfirandet.

Över en miljon människor demonstrerade i söndags i centrala Istanbul till stöd för landets sekularism och demokrati och gav uttryck för sin opposition mot den enda presidentkandidaten Abdullah Gül, vars islamistiska bakgrund de räds.

Utrikesminister Gül, som är AKP:s kandidat, kunde i en parlamentsomröstning i fredags inte få tillräckligt stor majoritet eftersom oppositionen bojkottade omröstningen. En andra omgång är utlyst till på onsdag.

Samma dag förväntas författningsdomstolen meddela om den första valomgången var giltig, trots att de erforderliga två tredjedelarna av parlamentet inte var närvarande.

Oppositionen anser att AKP missbrukar sin stora dominans i parlamentet, som inte motsvarar partiets ställning bland befolkningen, till att försöka tvinga på landet en president som skulle kunna luckra upp Turkiets strikt sekulära samhällssystem.

Bara några timmar efter fredagens omröstning gjorde armén ett uttalande där den sade att militären är redo att vidta åtgärder för att försvara sekularismen. Regeringen besvarade uttalandet med skärpa, något som hittills ansetts omöjligt i Turkiet.

Om domstolen ogiltigförklarar valet tvingas regeringen sannolikt utlysa nyval till parlamentet inom 90 dagar. Till dess skulle den avgående, strikt sekuläre presidenten Ahmet Necdet Sezer sitta kvar.

Turkisk press lutar dock åt att det redan är för sent att avvärja krisen och att enda lösningen är att hålla ett snabbt nyval. Analytiker håller det dock för otroligt att militären än en gång kliver in och tar makten, vilket den gjort vid ett flertal tillfällen för att, som det heter, garantera det sekulära statsskicket.

TT

Mer läsning

Annons