Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turkiets parlament sade nej till Gül

Annons

Den turkiske utrikesministern Abdullah Gül misslyckades för andra gången att få parlamentets stöd för sin kandidatur till presidentposten.

Författningsdomstolen ogiltigförklarade tidigare i veckan _ efter en tydlig vink från militären _ parlamentets första försök att välja ny president. Parlamentet ansågs inte beslutsmässigt sedan oppositionen bojkottat omröstningen just i avsikt att sabotera valet.

Det var oklart om söndagens omröstning verkligen var giltig. Talmannen Bulernt Arinc meddelade först att det inte fanns tillräckligt många ledamöter på plats i plenum, men ajournerade sedan kammaren i tio minuter för att sedan räkna ledamöterna på nytt. Om inte erforderligt antal fanns på plats skulle sittningen avslutas.

Det krävs enligt turkiska författningsdomstolen att 367 ledamöter närvarar för att resultatet ska godkännas. Enligt turkiska medier var 359 ledamöter på plats vid söndagens omröstning, rapporterar AFP.

Abdullah Gül var enda kandidaten till presidentposten. Strax före omröstningen sade han att han drar tillbaka sin kandidatur om omröstningen skulle underkännas igen.

Oppositionen uteblev även från söndagens omröstning.

Det sekulära etablissemanget _ anfört av militären, rättsväsendet och statsförvaltningen _ hävdar att om Gül blir president kommer regeringen, med rötterna i den islamiska rörelsen, att riva upp den strikta åtskillnad mellan politik och religion som varit en helig princip för Turkiet alltsedan republikens grundande 1923.

Hittills sedan Rättvise- och utvecklingspartiet (AKP) kom till makten 2002 har den strikt sekuläre presidenten Ahmet Necdet Sezer konsekvent lagt in veto mot alla lagar han har uppfattat som försök till islamisering.

Ett parlamentsutskott godkände i lördags flera förslag till grundlagsändringar som bland annat innebär att presidenten hädanefter ska väljas direkt av folket. Turkisk press bedömer att regeringens förslag till författningsändringar har ett folkligt stöd. Eftersom ett av oppositionspartierna också står bakom dem kan de lätt röstas igenom i parlamentet endera dagen, men det kan enligt analytiker leda till ny konfrontation med militärledningen och sannolikt domstolsprövning.

TT

Mer läsning

Annons