Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turkiet slår till mot kurdiskt parti

Annons

Turkisk polis har gripit en kurdisk politiker i Diyarbakir i östra delen av landet. Han hade fällt utmanande kommentarer om att framgångar för kurderna i norra Irak kommer att hjälpa kurder i Turkiet att nå demokrati och jämlikhet med andra folk.

Hilmi Aydogdu är lokal ledare för Demokratiska samhällspartiet, det största kurdiska partiet i Turkiet. Hans uttalanden har fått stor spridning genom kurdiska medier i Irak.

Premiärministern i den kurdiska regionen i norra Irak, Massoud Barzani, kommer att inbjudas till Diyarbakir för att fira nyåret, newroz, säger Aydogdu. Nyåret inträffar i mars.

Han uttalar sig också om den inflammerade frågan om den irakiska oljestaden Kirkuk:

Det slår mot en känslig nerv i det officiella turkiska psyket: Kirkuk är hem för turkmener men övertas alltmer av kurder. Turkiet har hotat med militär aktion, såvida Kirkuk inlemmas i den kurdiska regionen.

Kirkukfrågan ska avgöras genom en folkomröstning i slutet av 2007. Turkiet uppmanade nyligen Irak att inställa folkomröstningen med motiveringen att kurder har strömmat in i staden för att ge den kurdisk majoritet.

Aydoglu greps på fredagen, formellt för samröre med det förbjudna partiet PKK. Under timmarna innan hade polis gripit också två ledare för Demokratiska samhällspartiet i Van längre österut på samma anklagelse.

TT

Mer läsning

Annons