Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turistskola får åtta miljoner till 500 personer

/

500 berörs från Säfsen i Söder till Grövelsjön i norr av EU:s stöd till turistnäringens skola Besöksnäringscollege Dalarna.

Annons

Besöksnäringscollege Dalarna har beviljats 8 miljoner kronor för kompetensutveckling av besöksnäringen i Dalarna. Fortbildningsprojektet innebär i fas ett kartläggning av behoven av utveckling och genomförande av olika utbildningssatsningar för turistföretagen och dess personal. Inventeringsfasen startar 15 februari och fas två, utbildningarna, efter personal- och näringens behov startar sedan i höst.

Projektet som finansieras genom Europeiska Socialafonden kommer att genomföras under drygt två års tid och berör i startskedet ca 500 anställda i olika företag i länet från Säfsen i söder till fjällen i norr, se faktaruta.

EUs motivering lyder:

"Besöksnäringen i Dalarna är idag en av regionens viktigaste tillväxtbranscher samtidig som många inom näringen har en låg utbildningsnivå och där deltids- och säsongsarbetslöshet är ett problem".

– Vi hämtar inspiration till vårt projekt från ett projekt på Öland, Glasriket och Astrid Lindgrens värld som har varit framgångsrikt och hållit på i två år. Vi anpassar det till våra behov i Dalarna där vi har fjällturism och handelsturismens behov framför oss, berättar Hans From som är ordförande i den ekonomiska föreningen Besöksnäringscollege Dalarna som startats.

Dalarna är tredje största besöksdestinationen i landet utanför de två storstadsområdena. I Dalarna är idag 5 000-7 000 personer sysselsatta i turistbranschen.

De planerade investeringarna inom besöksnäringen i Dalarna ligger på nästan 10 miljarder under den kommande tioårsperioden vilket bedöms skapa över 2000 nya jobb.

I föreningen finns olika företagsgrupper inom besöksnäringen tillsammans med utbildningsanordnare vid länets gymnasieskolor och tre yrkeshögskolor samt Högskolan Dalarna.

Mer läsning

Annons