Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turistinvasion i Säfsen

Annons

Från en blygsam start som en enklare stugby för semestrande metallare har Säfsen nu utvecklats till en turistanläggning av hög klass och med god renommé långt utanför landets gränser.

Antalet så kallade Europaturister tenderar att bli allt fler. Tyskar och holländare är de dominerande inslagen bland de många utlandsturisterna.

- Det är väldigt många holländare här i år. Säg att de för närvarande är 40 procent, eller 400 av det totala antalet gäster, fortsätter Rosén.

- De flesta av dem är här under veckorna 29-32 och första veckan i augusti. De verkar ha semestern tidigare. När det gäller turisterna från Tyskland är det betydligt större spridning i tiden. Många tyskar kommer även hit på hösten för att vara med i älgjakten och i november när det är jakt på fågel (tjäder och orre).

- Tyskarna är en jätteintressant målgrupp. Det är ju så pass vettigt att åka hit via bron (Öresundsbron) men också med färja från Kiel till Göteborg och vidare uppåt. Det är en behaglig resa speciellt för nordtyskarna.

Oavsett man är svensk eller utländsk turist bjuds många möjligheter till förströelse och rekreation.

I Säfsen kan den som vill vara fullt aktiverad hela tiden. Generösa veckoprogram lockar nämligen med det mesta från indianlekis och sagostunder för de yngsta, vandring, canoting och fiske till heldagsturer på Svartälven.

Listan kan göras mycket längre än så.

- Älgsafari är mycket populärt, för tyskar och holländare i synnerhet för där nere finns ju inga älgar, säger Rosén som också vill passa på att flagga för specialarrangemangen After Bike (årlig träff för motorcyklister) och multisporttävlingarna under rubriken Explore Säfsen.

- I höst blir det mycket kring helgerna med bland annat speciella program för våra tyska gäster, fortsätter Rosén utan att avslöja för mycket på förhand.

Tredje veckan i nästa månad inleds konferenssäsongen som även den väntas bli mycket intensiv. Många företag och organisationer är redan bokade och fler bokningar droppar in hela tiden.

- Det kommer att bli fullt ös, men det är så det ska vara. Vi är ju en året runt-anläggning, slutar vd:n.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons