Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turbiner i Lillgrund på plats

Annons

Efter flera rättsliga turer håller de första av 48 vindkraftverk på Lillgrund på att resas. Om allt går enligt planerna ska Sveriges största vindkraftpark vara i drift i november. Bara en början, säger Vattenfall.

Några käppar i hjulet har det blivit längs vägen och projektet Lillgrund har blivit sinkat. Tio år har gått sedan planerna sjösattes. För några veckor sedan sade kammarrätten ja till att låta Vattenfall öka höjden på verken från 105 till 115 meter, vilket både Vellinge kommun och en närboende privatperson hade överklagat. Enligt Vattenfalls mätningar kommer de extra tio meterna inte att göra någon skillnad i horisontlinjen.

På fredagen började de första turbinerna att resas. Under sensommar och höst ska fartyg gå mellan den danska fabrik som gör vindturbinerna och de 48 fundamenten sju kilometer utanför Sydvästskånes kust. Båten för med sig tre turbiner per gång, var och en i fyra bitar: två torndelar, ett maskinhus och längst upp själva rotorn.

En vecka tar rutten tur och retur, inklusive resningen. I slutet av oktober beräknas arbetsstyrkan på ett 20-tal personer ha fått alla 48 turbinerna på plats. Då kommer Lillgrund att vara landets största vindkraftpark men andra svenska bjässar är på gång. Med 128 verk ska Vattenfalls satsning Kriegers flak utanför Trelleborg bli verklighet men inte riktigt enligt tidsplanen 2013.

Andra stora planerade vindkraftparker är Trolleboda i Kalmarsund och Taggen i Hanöbukten. Men när hänsyn ska tas till både miljölag, ellag och plan- och bygglag går projekten inte att skynda på. Projektet Lillgrund kostar Vattenfall 1,8 miljarder kronor. Produktionen därifrån ska motsvara elbehovet för 60|000 hushåll.

TT

Mer läsning

Annons