Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuppen Alfred bäst på galning

/
  • Tristessen sitter i väggarna när Sissel Kyrkjebø uppträder i Rättvik. Fotot är taget vid ett tidigare tillfälle. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix.

Annons

Efter tio minuter har bara en tupp galt, trots att ägarna pockar på, 200 personer hejar, och en del har sina kluckande flickvänner i publiken. Fredrik, som är störst, verkar nöja sig med att brösta upp sig. De andra sprätter mest runt i burarna.

- Det gäller att hålla sig lugn, säger Jonas Ahlin, från Stora Skedvi.

Han äger tuppen Louis, som ännu inte har öppnat näbben.

- Han får ha sin sällskapsdam i buren i pausen, så han känner att han har någonting att försvara.

- Floyd har inte lust, säger Iris Eriksson.

- Det är så många andra tuppar här, så han känner inte att han behöver gala, säger ägaren Anna-Maria Olérs.

Floyd, som är en paduan, får gröna blad och pussar av flickvännen i pausen. Familjen Olérs från Nås har tre fluffhövdade paduantuppar med i finalen. Men ännu är det bara rödtonade Alfred som har galt.

I andra halvlek kommer de andra två, Floyd och Lill-Floyd i gång. Men Alfred drar ifrån. Till slut vinner han med 18 galningar. Floyd och Lill-Floyd gör upp om andraplatsen i en duell som till slut hettar till. Och Floyd vinner med 10 - 8.

Familjen Olérs tar hem de tre topplaceringarna i årets DM i tuppgalning. Ingen av de andra tupparna gal, men Alfred, Floyd och Lill-Floyd går vidare till VM i Jössebo i augusti. Ett VM med bara svenska deltagare.

- Tupparna är kanske födda i Sverige, men raserna kommer ursprungligen från hela världen, förklarar arrangören Björn Swartswe, känd som före detta bandyspelare.

Runt 200 personer, många av dem barn, samlas runt tupparna på och omkring Dössbergets scen. Björn Swartswe tror populariteten ligger i det originella.

- Så mycket uppmärksamhet som jag får för tuppgalnings-VM så tror jag att tuppgalning blir en OS-sport innan bandy blir det.

Mer läsning

Annons