Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tunnelbygge stoppas i Stockholm

Annons

Miljööverdomstolen stoppar Banverkets planerade tillfartstunnel till Citybanan, Bangårdstunneln vid Stockholms central. Detta sedan domstolen underkänt verkets miljökonsekvensbeskrivning.

Enligt domstolen har Banverkets ansökan så stora brister när det gäller hur tunnelbygget påverkar miljön att den inte kan tas upp till prövning. Samtidigt river domstolen upp ett tidigare tillstånd att leda bort grundvatten från den så kallade Bangårdstunneln.

Miljööverdomstolen konstaterar i domen att mycket saknas i Banverkets miljökonsekvensbeskrivning, bland annat en redogörelse för de störningar i form av vibrationer, buller och utsläpp i luften som uppstår i samband med sprängningar och utforsling av sprängsten från tunnlarna.

Dessutom saknas enligt domen underlag för att bedöma den samlade grundvattenpåverkan som intilliggande fastigheter riskerar att utsättas för vid bygget av Citbybanan.

Banverket uppmanas att komma in med en miljökonsekvensbeskrivning som uppfyller Miljööverdomstolens krav.

Men samtidigt skriver domstolen att mycket talar för att Bangårdstunneln inte kan bedömas isolerat, det bör i stället ske i ett större sammanhang, tillsammans med alla tillfarts- och arbetstunnlar norr om Mälaren.

Det finns i dag en principöverenskommelse mellan Banverket, Stockholms

stad och Storstockholms lokaltrafik om att Citybanan ska byggas. De sista besluten är dock ännu inte fattade.

TT

Mer läsning

Annons