Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tunnel bättre än topp

Annons

Roland Dahlström är en av centerpartiets ledande personer i Idre. Som sådan har han fått både ris och ros för ställningstagandet att säga nej till Tre Toppar.

- Jag är alls inte emot någon satsning på turismen, som många tycks tro. Däremot ser jag inte Tre Toppar som någon bra lösning på lång sikt. Inte minst med tanke på det allt mildare klimatet, säger Roland.

- Att göra sådana ingrepp på Städjan, som Tre Toppar innebär, bör ses över en betydligt längre tidsperspektiv än bara 15-20 år. Detta när klimatet, enligt forskare, nu bara blir allt varmare.

Roland Dahlströms förslag till lösning är en skidtunnel på det område som kallas Tannen. Det är den högsta punkten efter vägen från Idre mot Gränjesåsvallen och Nipfjället, ett område som sitter ihop med Stadion Idre Fjäll.

- Där skulle en skidtunnel kunna säkra säsongen på ett helt annat sätt och den överskottsvärme som produceras, kan användas till att värma upp stora simbassänger. Idre Fjäll skulle då kunna få ett riktigt spännande sommarland, menar Roland Dahlström och talar om träningsläger för simklubbar med mera.

- Det viktigaste är att en utveckling sker, så att anläggningen verkligen blir en året runt-anläggning, menar Roland Dahlström.

Han är kritisk mot Idre Fjälls lednings ensidiga syn på Tre Toppar, som den enda lösningen.

- De har låst sig vid en lösning med ett enda projekt. En satsning på en skidtunnel, kombinerad med ett sommarland, är ett bättre alternativ, menar Roland Dahlström.

De stugbyar som skulle behövas, finns det gott om plats för i anslutning till Idre Fjäll, och när det gäller själva skidtunneln och sommarlandet, så finns det plats för det på mark som Idre Fjäll själv äger.

- En skidtunnel är ett intressant förslag, som ett komplement, men ingen ersättning för Tre Toppar, säger Idre Fjälls vd, Joacim Johansson.

Håkan Spånberg, i Intresseföreningen Tre Toppar, ser inte en skidtunnel som en lösning för Idreturismen.

- Det som behövs är en utveckling av skidbackar för utförsåkning, och här finns förutsättningarna för att skapa något som verkligen skulle tillföra området något, menar Håkan Spånberg.

- Det blir inte de skador som många befarar och är ett sätt att trygga överlevnaden för bygden på sikt.

Håkan Spånberg påpekar också behovet av Tre Toppar, för att Hemmeråsen ska kunna förverkligas.

- Ska den anläggningen byggas, med plats för 10 000 nya bäddar, då behövs det helt nya skidområden. Dessa finns varken på Hemmeråsen eller på Idre Fjäll, menar Håkan Spånberg.

- Hemmeråsen blir knappast av om inte Tre Toppar förverkligas, säger Håkan Spånberg.

- Tre Toppar är det enda alternativet för en utveckling av bygden, menar Håkan Spånberg.

Detta medan Roland Dahlström menar att han har ett bättre alternativ.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons