Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tung roll för Sarkozy som president

Annons

Rösten stockade sig när en rörd Nicolas Sarkozy talade om att ena nationen och vara "alla fransmäns president" när han talade efter söndagens seger i det franska presidentvalet.

Tiffany ler stort där hon hänger mot avspärrningen utanför UMP:s partihögkvarter.

Hennes kandidat hade hörsammat henne.

Segraren i det franska presidentvalet Nikolas Sarkozy fick 53 procent av rösterna, meddelade inrikesdepartementet natten till måndagen. Motståndaren i andra valomgången Ségolène Royal fick 47 procent.

De officiella siffrorna stämmer med prognoserna från valkvällen. Rösterna från utlandsfransmännen är dock inte medräknande.

Valdeltagande 85 procent blev det högsta sedan 1981.

President Jacques Chirac lämnar inte över nycklarna till Elysée-palatset åt sin efterträdare förrän den 16 maj och Sarkozy har för avsikt att dra sig undan det politiska rampljuset i några dagar för att vila upp sig efter valrörelsen och förbereda sig mentalt för sina nya uppgifter.

Det är en tung roll han har att axla. Som Frankrikes president blir Sarkozy en av världens mäktigaste och en av EU:s mest inflytelserika makthavare. Som president inte bara förfogar han över världens fjärde största kärnvapenarsenal, hans land är även ett av de fem som har vetorätt i FN:s säkerhetsråd.

Han har också utlovat sina väljare snabba förändringar för att bland annat få ner den höga arbetslösheten på över åtta procent, sänka skatterna och avskaffa den franska 35-timmarsveckan.

Förloraren Ségolène Royal erkände sig besegrad bara några minuter efter det att vallokalsundersökningarna hade gett Sarkozy segern.

Hon sade att en förutsättning för att Socialistpartiet ska kunna segra i kommande val är att det ingår nya allianser och förnyar sin politik. Hon önskade också "republikens nästa president" lycka till.

TT

Mer läsning

Annons