Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tung kritik mot väst i Putintal

Annons

Rysslands president Vladimir Putin tog till barska ord när han på torsdagen höll sitt _ förmodligen _ sista årliga tal om läget i nationen, inför det ryska parlamentets överhus.

Utan att specifikt nämna några namn var attacken tydligt riktad mot exempelvis den landsflyktige oligarken Boris Berezovskij, som offentligt deklarerat att han bidrar med pengar till Putinkritisk verksamhet i Ryssland.

Även Nato fick en skarp släng av sleven: Putin öppnade för att Ryssland inte längre kommer att arbeta för att uppfylla det nedrustningsavtal om konventionella trupper i Europa som skrevs under 1990, eftersom han inte anser att "andra länder i världen" uppfyller sina åtaganden.

Den ryske presidenten upprepade samtidigt att han inte tänker sitta kvar längre än vad lagen tillåter. Eftersom Putin redan har suttit i två mandatperioder har han inte rätt att kandidera i presidentvalet i mars 2008.

Nato vill ha en förklaring till Vladimir Putins ord om att frysa arbetet med att uppfylla CFE-avtalet _ nedrustningsavtalet från 1990 om konventionella trupper i Europa _ rapporterar Reuters.

Putin hävdade i sitt tal att Nato-länderna "ignorerat" CFE-avtalet. Enligt de Hoop Scheffer är dock Nato-medlemmarna villiga att ratificera en moderniserad variant, om bara Ryssland uppfyller sina åtaganden. Nato har tidigare bland annat velat att Ryssland ska dra tillbaka sina sista kvarvarande trupper i Georgien och Moldavien.

TT

Mer läsning

Annons