Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tunabyggen krävs på 150 000 kronor

Annons

I höstas lämnades stämningen in till Falu tingsrätt. I går möttes parterna i rätten för en så kallad muntlig förberedelse.

Handikappombudsmannen, HO, lade fram sin syn på saken - Tunabyggen sin.

HO företräddes av juristerna Anna Schölin och Laine Strömgren. Tunabyggen av juristen Ulf Rathsman och marknadschef Lena Lundberg. På plats var också 22-åringens gode man Staffan Berglind.

Någon förlikning nåddes inte. Tunabyggen var inte intresserat av en uppgörelse. Det betyder att det blir huvudförhandling i målet under hösten.

Bakgrunden till stämningen är att en 22-årig Borlängebo inte fick hyra lägenhet av det kommunala bostadsbolaget.

Diskriminering på grund av funktionshinder, anser handikappombudsmannen och 22-åringens gode man, Staffan Berglind.

22-åringen har Aspergers syndrom och bor i dag i ett gruppboende för gravt utvecklingsstörda. En tillfällig lösning, då andra alternativ saknats.

Han önskar eget boende och allt tyder, enligt gode mannen, på att han klarar det med stöd. Ett stöd som gode mannen säger var ordnat.

-Han har sökt lägenhet, men fick det inte. Vi menar att det var för att han har ett handikapp. Det strider mot lagen, säger Staffan Berglind som i april 2004 besökte Tunabyggen, tillsammans med 22-åringen, för att skriva kontrakt och hämta nycklarna.

Det visade sig då att 22-åringen inte fick den tänkta lägenheten. Han var inte godkänd som hyresgäst.

Enligt Tunabyggen har man inte kunnat utreda om han var lämplig som hyresgäst. Om han kunde få det stöd han behöver, i ett eget boende. Tunabyggen anser vidare att man inte kände till att 22-åringen hade ett funktionshinder, inte förrän en skrivelse kom från HO.

HO begär nu att få ta del av all Tunabyggens dokumentation i ärendet, inklusive e-post och tjänsteanteckningar samt namn på tjänstemän som jobbat med ärendet.

Något som Tunabyggen ska ta ställning till. Lämnas detta inte ut, blir det en fråga för rätten.

Det här är första stämningen i landet som HO gjort enligt den nya diskrimineringslagen, som kom i juli 2003.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons