Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tunabyggen glömde de äldre

Annons

Det var ett trevligt reportage med fina bilder i BT den 12 juni från Tjärnadagen. Men, man lyckades här med konststycket att referera till det icke befintliga servicehuset, inte mindre än fyra gånger.

Kanske inte så konstigt, för så kallas det som en gång var, men inte längre är servicehus nog fortfarande av en del som bor här. Men en tidning borde vara mer noggrann med fakta.

Servicehuset Tjärna ängar tillhandahöll, som namnet anger, viss service till dem som fick bo här efter behovsbedömning av kommunens biståndsbedömare, nämligen kommunanställd sjuksköterska i huset, läkare en gång i veckan, restaurang, terapi samt en dag i veckan fotvård och frisör.

Kommunen tillhandahöll lokaler i huset, och i gengäld kunde dessa erbjuda de boende i huset lägre priser och större tillgänglighet.

I sin spariver lade kommunen ner servicehuset i Tjärna ängar (och det i Hagalund) för ett par år sedan. Sjuksköterskan försvann på en gång, liksom läkaren.

Nu heter det Tjärnahuset och är ett seniorboende. De boende är Tunabyggens hyresgäster och kommunen har inget ansvar kvar för boendet. Men fortfarande har de som bor kvar och flyttar hit ganska stora behov av hjälp och stöd.

Terapin fick vara kvar, tack vare de boendes protester, och restaurang finns - än så länge.

Men fotvården och frissan var de sista som nyligen fick lämna huset, kommunen ville inte betala hyran längre. Det är vi ledsna över.

Samtidigt ser vi att Tunabyggen på senare år haft möjlighet att upplåta lokaler i området till en mängd andra verksamheter som invandrarföreningar, cykelverkstad, snickarbod, öppen förskola, målarverkstad, aktivitetsrum och galleri, datastuga. Nu senast ett gym till glädje för många av områdets boende, dock knappast de 100-talet äldre som också bor här.

Vi hade önskat att Tunabyggen också hade tänkt på dessa hyresgäster.

EVA MATTSSON MED ÅLDRIG MAMMA

Mer läsning

Annons