Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tunabyggen erkänner svågerpolitik "Men vi har satt stopp för det nu"

Annons

Att lägenheter förmedlats hyresgäster emellan och att vänner till kvartersvärdar fått tips och ibland förtur till bostäder, är ingen nyhet vid bostadsbolaget Tunabyggen.

Faktum är att det betraktas som en metod som har under-lättat, både för bolaget och nya hyresgäster.

- Det här blev ganska utbrett när bostadsköerna togs bort, säger Annika Ståhlberg.

Systemet är långt ifrån rättvist och många som sökt lägenhet i de mer attraktiva områdena, Hushagen inräknat, har fått se sig förbigångna av bekantas bekanta. En svågerpolitik, som retat många hyresgäster.

Även inom Hushagens egna hyresgästförening är man väl medveten om att det förekommit lägenhetsförmedling genom kontakter.

- Det har varit allmänt vedertaget. Så har det fungerat här, säger Karin Bernström, ordförande i föreningen.

Hon är också medveten om att Tunabyggen satt stopp för detta nu.

- Ja, vi har satt stopp för det nu. Sedan i somras är det andra regler som gäller, förklarar Annika Ståhlberg.

I dagsläget ska det alltså inte spela någon roll vem den sökande hyresgästen är vän med. Istället gäller regeln först till kvarnen.

En lägehet som sagts upp är tillgänglig i samma sekund som den lagts ut på Tunabyggens hemsida. Efter det rangordnas intresserade hyresgäster i en kö, i samma ordning som de kontaktat Tunabyggen.

Det går heller inte att direkt skriva över en uppsagd lägenhet på en annan hyresgäst, vilket är en metod som tillämpats i stor utsträckning tidigare.

Vid Tunabyggen hoppas man att det nya systemet ska göra hanteringen av hyreslägenheter smidigare och enklare. En rättvis lägenhetsfördelning, där samma regler gäller för alla, är också någonting som bostadsbolaget tror kan locka nya kommuninne- vånare till Tunabyggen och Borlänge.

Mer läsning

Annons