Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tumult efter domaravsked i Pakistan

Annons

Det stormar i Pakistan kring regeringens beslut att sparka landets högste domare Iftikhar Chaudhary.

Omkring 150 personer greps på fredagen när de protesterade mot beslutet.

Ledaren för ett oppositionsparti hörde till dem som greps under en demonstration utanför Högsta domstolen i Islamabad.

Iftikhar Chaudhry var kallad till förhör och med anledning av det samlades skaror av demonstranter. De bevakades av hundratals poliser. Kravallpolis sköt tårgas mot stenkastare och grep folk för att stoppa protesterna. Ledaren för den hårdföra islamistalliansen Muttahida Majlis-i-Amal (MMA) och minst sju andra parlamentsledamöter fördes bort.

600 jurister ska ha deltagit i demonstrationen. Behandlingen av domaren har också orsakat landsomfattande strejk bland jurister. Uppfattningen är att militärregimen under president Pervez Musharraf vill ha en följsam rättsapparat inför de val som väntas i slutet av året.

Chaudhary, som sparkades för en vecka sedan, har i praktiken satts i husarrest. Anklagelserna mot honom är vaga och talar om "olämpligt beteende och maktmissbruk". Men somliga tror att den frispråkige domaren är emot eventuella försök av Musharraf att sitta kvar som försvarschef, en post som presidenten enligt grundlagen bör lämna i år.

Domarpanelen i HD som begrundat fallet gav enligt Chaudharys advokater order om att restriktionerna mot honom ska hävas, men fallet ska tas upp igen den 21 mars.

Att tv-kanalen GEO utsattes för en razzia på fredagen ses också i ljuset av domarfallet. Nyhetsankaret Kamran Khan tog i torsdags upp fallet Chaudhary i sin pratshow i kanalen.

Räden mot kanalen fick medieorganisationen Committee to Protect Journalists (CPJ) i New York att anklaga Musharrafs regering för att "under stigande politiskt tryck både hemma och utomlands hemfalla åt brutala åtgärder mot kritiker och oberoende medier".

Musharraf var emellertid snabb med att ta avstånd från räden. Han bad om ursäkt för polisens agerande och lovade att straffa de ansvariga.

Nyhetsmedier har annars haft tämligen stor frihet sedan Musharraf kom till makten i en oblodig militärkupp 1999, och nya tv-kanaler har tillkommit. Men fortfarande utsätts redaktörer ibland för påtryckningar om rapporter bedöms som misshagliga.

TT

Mer läsning

Annons