Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tumör upptäcktes inte vid undersökningarna – landstinget gör lex Maria-anmälan

Trots både mammografi- och ultraljudsundersökningar så upptäcktes kvinnans tumör först efter tre månader, i samband med ett vävnadsprov.
Nu gör Landstinget Dalarna en lex Maria-anmälan.

Annons
Trots både mammografi- och ultraljudsundersökningar så upptäcktes kvinnans tumör först tre månader, i samband med ett vävnadsprov. Nu gör Landstinget Dalarna en lex Maria-anmälan.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

40 år sedan premiären av Trafikmagasinet – firas med minnesprogram: "Har blivit retro"

Fikaguide: Här är samtliga kaféer i Dalarna som är med i White Guide – och resten av Sverige

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

SÅ KÖPER DU PLUS

Kvinna, som är i 70-årsåldern genomgick både mammografi- och ultraljudsundersökning men hennes tumör upptäcks först tre månader senare, då det togs ett vävnadsprov.

– Vi behöver se över våra rutiner för när vi behöver göra ytterligare undersökningar. Diagnosen fördröjdes och vi väljer därför att göra en lex Maria-anmälan, säger Helena Hellström, chefläkare vid Landstinget Dalarna, i ett pressmeddelande.

Det var i början av 2017 som kvinnan genomgick en screeningundersökning med mammografi. Undersökningen bedömdes som normal, enligt Landstinget Dalarna.

I samband med undersökningen upplevde dock patienten besvärlig smärta och svullnad i ena bröstet och därför tog hon kontakt med en bröstsköterska ett par dagar senare. Det genomfördes då en ultraljudsundersökning där det upptäcktes något som uppfattades som en blödning i samband med mammografin.

Efter detta hörde kvinnan av sig vid flera tillfällen eftersom hon var orolig över svullnaden som ökade i bröstet och smärtade. Omkring en månad senare gjordes därför ytterligare en ultraljudsundersökning som visade på ökad vätskemängd, men det fanns ingen misstanke om tumör.

Ytterligare en kontroll planerades in två månader senare. Svullnaden hade vid det besöket blivit fastare i sin konsistens och därför tog man också vävnadsprov som visade på tumörvävnad.

– Man har nu direkt påbörjat ett arbete för att se över att vi har optimala och gemensamma riktlinjer kring när bröstundersökningar ska kompletteras med magnetkameraundersökning och/eller vävnadsprov, säger Helena Hellström i pressmeddelandet.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons