Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tufft för fotobranschen

Annons

-I regeringens budget talar man vitt och brett om hur man skall skapa nya arbeten - här gör man tvärtom. Politikerna har inte fattat vad de tagit beslut om. Inom ett år kommer vi att se att tusen arbetstillfällen inom fotohandeln försvinner. Många fotohandlare och ateljéer kommer att bli tvungna att avskeda personal då man upptäcker ett stort inkomstbortfall, då passfotograferingen helt försvinner. Hade man tagit bort 1 000 jobb i en regementsort så hade stödmiljoner östs in, säger Bo Määttä, som driver Ateljé Stjärnbild i Ludvika.

- Jag och andra i branschen tappar mycket pengar och det enda man kan göra är att försöka få in nya ben att stå på eller säga upp personal. Det som varit bra med passfotot är att det pågår året runt, nu när vi kommer in på nästa år så är det lågsäsong så det kommer att kännas ännu mer.

- Vi har breddat oss och ska bredda oss ytterligare. Utöver fotografering så har vi börjat tillverka ramar, vi hyr ut festkläder, vi bygger ut oss på bredden. Men en vanlig fotobutik som bara håller på med fotografering lär få det tufft, säger Bo Määttä.

Jan Norrgo som driver Jannes Foto i Ludvika säger att passfotot är mycket kännbart.

- Än vet jag inte hur hårt det slår, passfotografering var en betydande del av våra tagningar.

- Bortfallet är betydande och ska man kompensera detta måste man bredda verksamheten och lära sig något helt nytt, som telefoner eller något annat "krafs". Det steget har jag inte tagit ännu än mindre tänkt på, det är inte bara att ta in nya delar, man ska kunna sin sak också, säger Jan Norrgo.

Samtidigt så fotograferar folk som aldrig förr med sina digitala kameror konstaterar Norrgo som dock ännu inte märkt detta i form av att efterfrågan på papperskopior i hans storinvestering av en ny fotomaskin tagit fart.

- Det borde komma, men hittills har digitaliseringen inte lett till att man gör så mycket annat än att spara sina bilder på datorn. Det har aldrig tagits så mycket bilder som i dag. Folk knäpper och knäpper, det märkte jag i kyrkan i helgen att det blixtrar som aldrig förr. Det är lite störande i sig, men kanske mognar tiden så att det börjar göras papperskopior också.

Också i Smedjebacken märks att polisens lagt beslag på passfotograferingen. Markku Miettinen har övertagit Åke Nilssons anrika Åkets Foto och bytt namn och inriktning till Bild & Ljudateljén:

- Nog märks det att det blivit lite mindre med intäkter, men jag har inte hållit på så länge att jag riktigt kan bedöma det. Är man liten fotograf behöver man många små inkomstkällor men jag står inte och faller med passen. Körkortsfotografering är en större del för mig men det stör att man blir av med en stadig inkomstkälla, säger han.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons