Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffare krav på arbetslösa

Annons

I sommar blir det hårdare krav på den som är arbetslös.

Redan första arbetslöshetsdagen måste man vara beredd att flytta eller byta yrke.

Den 2 juli genomförs en rad förändringar för dem som är arbetslösa. Till exempel avskaffas regeln att arbetslösa inte behöver söka jobb utanför sitt närområde eller yrke under de första 100 dagarna. Efter den 2 juli får arbetslösa vara beredda att flytta på sig redan från dag ett för att hitta ett lämpligt jobb, enligt regeringens förslag som nu överlämnats till riksdagen.

Andra förändringar är att det inte kommer att gå att få a-kassa under mer än 300 dagar. Dagens möjlighet till förlängning tas bort. Men ett undantag finns för föräldrar med barn under 18 år. De kan få ersättning i 450 dagar.

När ersättningsperioden går ut kommer den som fortfarande är arbetslös att erbjudas plats i jobb- och utvecklingsgarantin, som ska ersätta dagens aktivitetsgaranti.

Exakt hur jobbgarantin ska fungera ger propositionen inga svar på, mer än att den ska innehålla individuellt utformade åtgärder för att den arbetslöse så snabbt som möjligt ska hitta ett jobb. Detaljerna ska regeringen besluta om under våren.

Regeringen tycker att det måste finnas ekonomiska drivkrafter för arbetslösa att lämna jobb- och utvecklingsgarantin. Därför sänks ersättningen till 65 procent, dock lägst 320 kronor om dagen.

TT

Mer läsning

Annons