Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Tuffa tider väntar, men vi får inte svartmåla"

Annons

Älvdalens kommun måste spara, frågan är bara på hur mycket. Kommunfullmäktige insåg det, men efterlyste också tydligare information inför beslut om budgetdirektiv samt att löneökningar bör beräknas mer noggrant.

De besparingar som väntar innebär nedskärningar med ett 30-tal tjänster på sikt. Något som kommer att drabba nämndernas verksamheter.

- Det är tuffa tider, men vi får inte svartmåla. Vi måste få våra invånare att stanna kvar och skapa förutsättningar för en inflyttning, säger Kjell Tenn.

- Vi måste prioritera gymnasieutbildning, eleven i centrum är viktigt, betonade Lisbeth Mörk-Amnelius

När det gällde besparingar efterlyste Mörk-Amnelius en genomlysning av administrationen.

- Jag är övertygad om att det där finns möjligheter till besparingar, menade Lisbeth Mörk-Amnelius.

- Jag förstår inte varför VA-ledningen i Idre tas upp med mer än 10,8 miljoner när vi vet att kostnaden redan är över 20 miljoner, undrade Inga-Lis Eriksson.

- När det gäller kostnaderna för själva ledningen så är det upptaget med 10,8 miljoner kronor. Jag hade synpunkten att det skulle ha redovisats som en förutbetald kostnad då jag menar att Idre Fjäll skulle betalat själva ledningen, påpekade Arne Bogghed.

Även Lisbeth Mörk-Amnelius instämde med Boggheds synpunkt.

- Hur ser revisorerna på att kommunen fått in en beställning på en ledning och hur har kommunen hanterat frågan då det borde handlat om en skuld från Idre Fjäll, undrade Mörk-Amnelius.

- Vi gör en fördjupad granskning på tekniska sidan i år så där kan den här frågan komma upp, svarade Ingrid Lagerlöf, som representerade revisorerna.

- Jag är rädd för att vår fungerande ungdomsverksamhet, som musikskolan, nu slås i spillror när man skär så hårt i ramarna som man gör, menade Ulf Segrell.

Men med några tilläggsförslag från Lisbeth Mörk-Amnelius kunde kommunens budgetdirektiv för åren 2006-2008 antas. En budget som visar på stora underskott under de år som kommer.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons