Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tsvangirai greps igen

Annons

Samtidigt som det afrikanska toppmötet om krisen i Zimbabwe inleddes på onsdagen greps landets oppositionsledare Morgan Tsvangirai åter i huvudstaden Harare.

Han släpptes senare samma dag, meddelar polisen.

Afrikas ledare kan nu för första gången vara på väg att rikta kritik mot sitt grannland.

Det var vid lunchtid som Morgan Tsvangirai, ledare för Rörelsen för demokratisk förändring (MDC), och minst 20 andra MDC-medlemmar greps på sitt partihögkvarter i centrala Harare av Mugabes säkerhetsstyrkor.

Enligt uppgift från MDC:s partisekreterare Tendai Biti till nyhetsbyrån AFP förberedde Tsvangirai ett uttalande om en partikollega, som skulle ha förts bort under vapenhot i tisdags när säkerhetsstyrkorna stormade högkvarteret.

MDC-kontoret ligger i centralt i Harare på en normalt mycket livligt trafikerad gata. Men all trafik stoppades under onsdagsräden, och högkvarteret omringades av kravallutrustad polis med automatvapen och tårgas.

Med tanke på att det bara är några veckor sedan som Tsvangirai och ett 100-tal andra demokratiaktivister greps och misshandlades svårt av zimbabwisk polis föreföll sig onsdagens agerande från Mugabe och hans regim närmast ofattbart.

Inte ens Mugabes vänner i den regionala samarbetsorganisationen Southern African Development Community (SADC), som nu håller toppmötet i Tanzania, har kunnat blunda för bilderna av den blåslagne Tsvangirai som kablades ut över hela världen efter förra gripandet den 11 mars.

Visserligen vägrade Afrikas ledare då att fördöma Mugabes brutala regim så som omvärlden gjorde. Men oron i gruppen är klart större den här gången än vid tidigare tillfällen då Zimbabwes ledare skamfilat Afrikas redan svaga demokratiska rykte.

TT

Mer läsning

Annons