Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tsunamiband går emot Danielsson

Annons

Lars Danielssons uppgifter om det första tsunamidygnet motsägs av de uppgifter Katastrofkommissionen fått fram.

Danielsson har sagt att hans främsta informationskälla om flodvågskatastrofen var medierna, men några sådana sökningar på internet har inte hittats, säger källor med insyn i kommissionens arbete till Svenska Dagbladet.

Tsunamibanden visar däremot att Danielsson på katastrofdagen sökt uppgifter på internet om semesterön Langkawi i Malaysia, 30 mil söder om Phuket där 543 svenskar omkom och 1|500 skadades. Danielsson hade efter nyår planerat en tjänsteresa till Malaysia. Efter den officiella delen skulle han göra ett privat besök på någon semesterort, bekräftar den dåvarande svenske ambassadören för SvD.

Danielson sökte uppgifter om ett hotell på Langkawi flera gånger på katastrofdagen samt dagen efter. Inte heller då visar datorloggarna på arbete med tsunamin.

Danielsson använde aldrig sin fasta dator på Rosenbad på annandagen eller förmiddagen dagen efter. Alla inloggningar gjordes från en bärbar tjänstedator utanför Rosenbad.

Datasystemen visar att Danielsson använde sitt passerkort och loggade in på sin fasta dator i Rosenbad den 27 december, 33 timmar efter flodvågen.

I Konstitutionsutskottet (KU) har Lars Danielsson sagt att han tagit emot ett mail från Lennart Brittner på försvarsdepartementet kl 06.38 katastrofdagen och att han återgett innehållet för statsministern i telefon vid åttatiden.

Men Brittner skickade aldrig mailet till Danielsson har det visat sig. Ingen annan har heller vidarebefordrat brevet till honom.

Katastrofkommissionen lämnar sitt betänkande till regeringen den 14 juni.

TT

Mer läsning

Annons