Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tsunami utplånar byar i Salomonöarna

Annons

Minst 15 människor omkom i en tsunami som svepte in över Salomonöarna i södra Stilla havet i morse och utplånade flera byar.

Flodvågen utlöstes av ett skalv som mätte 8,0 på Richterskalan.

Den uppemot fem meter höga tsunamivågen vräkte in över Salomonöarnas västra del och utraderade en rad byar på låglänta öar, enligt landets räddningsverk. Regeringen bekräftade att 13 människor omkommit, medan lokala myndigheter talade om minst 15 dödsoffer. Dödssiffran väntades stiga i takt med att rapporter från fler öar kom in.

Bland annat dränktes en ö inte långt från provinsens flygplats.

Skalvet inträffade klockan 7.40 lokal tid en mil under havsbottnen mellan öar i Västra provinsen. Det följdes av flera efterskalv med en styrka på upp till 6,7 på Richterskalan.

En tsunamivarning utfärdades från Hawaii, vilket fick bland annat australiska myndigheter att stänga stränder och stoppa Sydneys färjor av fruktan för en upprepning av tsunamikatastrofen på annandag jul 2004. Måndagens tsunami rapporterades dock inte ha orsakat skador utanför Salomonöarna.

Skalvet och flodvågen fick tusentals människor i provinshuvudstaden Gizo att fly i panik till högre terräng.

Ingen tsunamivarning utfärdades på Salomonöarna, uppgav Alex Lokopio. Många insåg ändå att fara var å färde.

Hade allt hänt bara några timmar tidigare medan folk sov skulle det ha blivit en värre katastrof, framhöll han.

Minst sju dödsoffer krävdes i staden Gizo, som har 20|000 invånare och är populär bland turister för sina ofördärvade stränder och dykmöjligheter. Delar av staden lades i ruiner av skalvet, som inträffade bara drygt fyra mil ute till havs. All bebyggelse längs kusten förstördes enligt ögonvittnen. Teleförbindelser och elektricitet slogs ut.

Även i huvudstaden Honiara på en ö 30 mil åt sydöst orsakade skalven panik.

Salomonöarna med knappt en halv miljon invånare ligger norr om Australien och öster om Papua Nya Guinea. Området utgör en del av "eldsringen", en serie vulkaner och förkastningar där kontinentalplattor möts. Kraftiga skalv är vanliga.

Knapphändiga rapporter från de utspridda småöarna kom in efter hand.

Radion i Honiara rapporterade att invånare på Simboöarna har berättat om vågor som förstört hus ett par hundra meter upp på land.

Det skalv som inträffade utanför Sumatra i december 2004 och orsakade förödelse över hela Indiska oceanen hade magnituden 8,9 och var ett av de största som någonsin registrerats.

TT

Mer läsning

Annons