Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tsunami efter skalv vid Salomonöarna

Annons

En tsunami svepte in över städer och byar på Salomonöarna i södra Stilla havet efter ett skalv som uppmätte 8,0 på Richterskalan.

Flera byar har utraderats. Minst tre människor omkom och flera saknas.

Flera byar förstördes fullständigt av måndagens flodvåg, säger Fred Fakari, chef för den nationella katastrofmyndigheten.

Fakari sade det kommit obekräftade rapporter om att två människor omkommit, men att informationen om omfattning av skadorna efter tsunamin fortfarande är ofullständiga.

Tsunamin slog till mot de västra delarna av landet och översvämmade Gizo och byar i regionen, enligt lokala rapporter.

En rad efterskalv, med en magnitud upp till 6,7, fortsatte att skaka området under dagen.

Katastrofmyndigheten beslutade att inte utlysa undantagstillstånd på grund av brist på information. Myndigheten kommer att sammanträda senare under måndagen.

Telefonförbindelserna och elektriciteten var utslagna i provinshuvudstaden på ön Gizo i västra delen av landet, 4,5 mil från skalvets epicentrum, vilket hindrade ansträngningarna att ta reda på omfattningen av skadorna. En patrullbåt har skickats från Honiara till området.

Omkring 60 byggnader har kollapsat efter skalvet, sade Salomonöarnas regeringstalesman.

Salomonöarnas radio i Honiara rapporterade att invånare på Simboöarna har berättat om vågor som tagit sig upp 200 meter på land och skadat hus.

Mono ligger i Skattkammaröarna, en isolerad ögrupp långt västerut i Salomonöarna.

Flodvågen följde skalvet som inträffade klockan 7.40, lokal tid och hade sitt epicentrum omkring 35 mil väst-nordväst om huvudstaden Honiara på ett djup av en mil.

Tsunamivarningscentret för Stilla havsområdet utfärdade en tsunamivarning efter skalvet. Varningen gick bland annat ut till Salomonöarna, Australien, Indonesien och Papua Nya Guinea.

Australien utfärdade Tsunamivarning för invånarna längs landets nordvästra kust.

Den meteorologiska byråns talesman Rob Webb sade att medan tsunamin verkade liten och hittills bara har upptäckts på en plats så har den fortfarande potential att orsaka skador i Stilla havsområdet.

Salomonöarna är en önation i Stilla havet med knappt 500|000 invånare som lever på ett dussin öar.

Området utgör en del av "eldsringen", en serie vulkaner och förkastningar där kontinentalplattor möts. Kraftiga skalv är vanliga där.

Många geologiska institut, bland dem Australiens och Japans, uppgav skalvet till 8,1 på Richterskalan medan USA:s geologiska institut USGS initialt uppgav 7,6. Senare uppgraderade även USGS skalvet till 8,0.

TT

Mer läsning

Annons