Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tsunami efter skalv vid Salomonöarna

Annons

En tsunami svepte in över städer och byar på Salomonöarna i södra Stilla havet efter ett skalv som uppmätte 8,0 på Richterskalan.

Flera byar har utraderats. Minst sex människor omkom och flera saknas.

Polistalesmannen Mick Spinks säger att polisen fått uppgift om fyra döda, men säger samtidigt att uppgifterna ännu inte bekräftats.

Han säger att ett tolvårigt barn och en kvinna i Gizo, en stad 4,5 mil från skalvets epicentrum, samt två äldre män, i den närbelägna provinsen Choiseul, omkommit.

Flodvågen som slog in över den västra provinsen var mellan tre och fem meter och svepte bort hela samhällen, berättar ögonvittnen.

Vattenväggen, som utlöstes av skalvet svepte genom staden Gizo, provinshuvudstaden som är populär bland turister för sina ofördärvade stränder och dykmöjligher.

Robert Iroga, redaktör på tidningen The Solomon Star, sade att det var för tidigt att ange dödssiffror efter katastrofen men han berättade att han fått lokala rapporter om att döda "flöt i vattnet" i området.

Han sade att rapporter sade att en ö nära den lokala flygplatsen hade täckts fullständigt med vatten.

Iroga, som är baserad i Honiara, säger att tusentals människor kan vara drabbade.

Minst fyra människor har omkommit i flodvågen.

En rad efterskalv, med en magnitud upp till 6,7, fortsatte att skaka området under dagen.

Katastrofmyndigheten beslutade att inte utlysa undantagstillstånd på grund av brist på information. Myndigheten kommer att sammanträda senare under måndagen.

Telefonförbindelserna och elektriciteten var utslagna i provinshuvudstaden på ön Gizo i västra delen av landet, 4,5 mil från skalvets epicentrum, vilket hindrade ansträngningarna att ta reda på omfattningen av skadorna. En patrullbåt har skickats från Honiara till området.

Omkring 60 byggnader har kollapsat efter skalvet, sade Salomonöarnas regeringstalesman.

Salomonöarnas radio i Honiara rapporterade att invånare på Simboöarna har berättat om vågor som tagit sig upp 200 meter på land och skadat hus.

Mono ligger i Skattkammaröarna, en isolerad ögrupp långt västerut i Salomonöarna.

Flodvågen följde skalvet som inträffade klockan 7.40, lokal tid och hade sitt epicentrum omkring 35 mil väst-nordväst om huvudstaden Honiara på ett djup av en mil.

Tsunamivarningscentret för Stilla havsområdet utfärdade en tsunamivarning efter skalvet. Varningen gick bland annat ut till Salomonöarna, Australien, Indonesien och Papua Nya Guinea. Men i morse hävdes varningen för samtliga områden" den tsunamivarning som gått ut till åtskilliga länder i Stilla havet.

TT

Mer läsning

Annons