Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tryggare hemkomst

Annons

Ända sedan den så kallade ädel-reformen infördes 1992 har behovsbedömare och representanter för hemtjänsten haft en tidig kontakt med sjukhuset vid utskrivningar.

Det nya, som nu ska provas under minst en månad, är att ett helt team med distriktsköterska, sjukgymnast, arbetsterapeut, behovsbedömare och hemtjänstpersonal ska möta upp vid hemkomsten för att ta reda vilka behov som finns av olika insatser.

Men alla kommer inte på samma gång.

- Nej, det skulle nog bli ganska rörigt och därför har vi beslutat att den första dagen är endast kontaktpersonen från hemtjänsten och distriktssköterskan med. Om det visar sig finnas behov är en arbetsterapeut beredd att komma omedelbart, säger kommunens kontaktsköterska Eva Lindevall, projektledare för Välkommen hem.

Under de följande dagarna efter hemkomsten bokas en vårdplanering in i hemmet där syftet är att bedöma om det finns fortsatt rehabiliteringsbehov, om bostaden behöver anpassas på något sätt och om det behövs insatser från hemjänsten.

I planeringen medverkar kommunens behovsbedömare och alla andra berörda parter som anses behöva delta.

- Jag tror personligen mycket på det här projektet.

-När en person med olika vårdbehov blir utskriven så behövs ofta insatser från både kommun och primärvård. Man kan inte säga att saker ramlat mellan stolarna tidigare, men att man jobbat mycket på var sitt håll och kanske inte samarbetet riktigt fullt ut, säger Eva Lindevall.

Hon hoppas att projektet ska visa att den som kommer hem efter en utskrivning får och känner en ökad trygghet när han eller hon vet att både kommunen och vården är engagerade och känner till vilka behov som finns.

Eva Lindevall har signalerat att hon vill att projektet förlängs med ytterligare en månad efter april.

- Om försöket faller väl ut är ju tanken att samtliga vårdcentraler ska arbeta efter den här modellen och då tror jag att det behövs lite mer tid för att få bra underlag för en utvärdering, säger hon.

CLAES HUSAHR

Mer läsning

Annons