Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Truppinsats fördjupar Ukrainas kris

Annons

Ukrainas politiska kris fördjupades ytterligare då styrkor lojala mot president Viktor Jusjtjenko i dag tågade mot huvudstaden Kiev inför ett krismöte med premiärminister Viktor Janukovytj.

Omkring 2|000 man ur inrikesdepartementets trupper satte på förmiddagen av mot Kiev på order av befälhavaren Oleksandr Kichtenko, lojal mot president Jusjtjenko.

Samtidigt sköts det krismöte upp som planerats efter fredagens misslyckade förhandling, under en strid ström av motstridiga uppgifter om truppernas rörelser. Efter två och en halv timme uppgavs mötet ha kommit i gång och soldaterna stoppats.

En källa inom rättsväsendet sade till den ryska nyhetsbyrån Interfax att ukrainsk trafikpolis stoppade hundratals soldater i inrikesstyrkorna som var på väg till Kiev.

En kontingent på 70 man stoppades på en väg strax efter att de hade lämnat Odessa. En enhet på 213 man som rest från Donetsk stoppades när den nått Dnipropetrovsk-regionen.

Ytterligare 320 man stoppades nära Pivdennoukrajinsk i Mykolajiv-regionen, varav 170 kom från staden Mykolajiv och 150 från Kherson, en annan stad i regionen.

Även Gepard-regementet, en specialenhet inom inrikesstyrkorna, från Zaporizjzjya stoppades i Dnipropetrovsk.

Inrikesdepartementets lojalitet är splittrad mellan konfliktens huvudpersoner; Jusjtjenko tog i fredags befälet över departementets trupper med ett dekret, medan Janukovytj har kontroll över polisen och specialstyrkan Berkut. Båda sidor gjorde försonliga uttalanden medan de båda ledarna till sist möttes.

Krisen bröt ut när president Jusjtjenko förra månaden upplöste parlamentet, där premiärminister Janukovytjs allierade har majoriteten. Läget blev akut i torsdags när Jusjtjenko avskedade riksåklagaren med ett dekret, varpå inrikesminister Tsusjko satte in Berkutstyrkan för att skydda denne och kansliet. När Jusjtjenko i fredags tog kontroll över inrikesstyrkorna kallade parlamentets talman det för ett kuppförsök.

Kontrollen över inrikesstyrkorna var en nyckel till Viktor Jusjtjenkos "orangea revolution" 2004, då han blev president efter massprotester på gatorna efter det att Janukovytj först förklarats som segrare i ett val fullt av oegentligheter. Till grundkonflikten hör att Jusjtjenko är västvänlig, medan Janukovytj är mer ryskvänlig.

TT

Mer läsning

Annons