Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trumps seger chockar dalabänkens riksdagsledamöter

Artikel 11 av 27
Presidentvalet i USA 2016
Visa alla artiklar

Valresultatet i USA chockar dalabänken.
– Detta räknade få med. Världen kommer inte gå under, men det kommer påverka livet även för oss i Sverige, säger riksdagsledamoten Peter Helander (C).

Annons

Riksdagens dalabänk.

Inför valet visade en enkät i DT att Dalarnas riksdagsledamöter hoppades att Hillary Clinton skulle vinna presidentvalet i USA. Två ledamöter - Daniel Riazat (V) och Ann-Britt Åsebol (M) - höll inte på någon. Anna Hagwall (SD) var enda riksdagsledamoten från Dalarna som önskade en seger för Donald Trump. Övriga sju höll på Hillary Clinton.

ROZA GUCLU HEDIN: Så vill jag hindra Trumpifiering i Sverige

– Nu känns det inte bra, precis samma känsla som efter Brexit. Vart är vi på väg? Vad händer nu med svenska jobb och företag? Trump har ju ifrågasatt handelsavtal, Nato och internationella kontakter. Vi ser nu hur börserna sjunker världen över. Jag är bedrövad, säger Peter Helander som befinner sig på plats i Washington.

Jorden kommer inte gå under.

I januari svärs den nye presidenten in.

– Vi får se hur han kommer agera för att skapa jobb i USA. Många hoppas att han kommer lugna ned retoriken och försöka ena landet. Vi får se, säger Helander.

Valresultatet kommer påverka världen även politiskt, tror Helander.

– Jorden kommer inte gå under. Men kritik mot det så kallade "etablisemanget" finns i hela världen. Inte minst i Europa. Nu går Tyskland och Frankrike mot val. Det gäller att de politiska företrädarna noga lyssnar på vad folket ser som viktigt, säger Peter Helander.

Jan Lindholm (MP).

Dalariksdagsman Jan Lindholm (MP) ser valresultatet som ett direkt hot mot världen, Sverige och Dalarna.

– Inte minst Sverige och Dalarna är mycket exportberoende. Detta riskerar naturligtvis jobb och ekonomi hos oss. Beroende på vilka saker Trump vill genomföra. Vi ser också att börsen världen över har reagerat negativt. Jag är orolig. När en så oberäknelig person som Trump ges stor makt kan det bli rent utav farligt. Jag hoppas på det bästa, säger Jan Lindholm.

Linnea Risinger ger kritik efter en anmälan om misstänkt ofredande på Vikingamarknad

Jag är så glad.
Anna Hagwall (SD), riksdagsledamot från Rättvik.

Anna Hagwall (SD) från Rättvik, som förnärvarande hotas av uteslutning från egna partiet, var den enda riksdagsledamoten som inför valet höll på Donald Trump.

– Jag är så glad. Det betyder mycket. Nu hoppas jag att värdet av nationalismen, "den lilla härden" och älska sitt land ökar över hela världen. Att det blir ett stopp på den stora globaliseringen. Detta är ett underbetyg för media, inte minst i Sverige, som enbart lyft fram Hillary. Media har bevisligen inte lyssnat på folket, säger Anna Hagwall (SD).

Riksdagsledamot Patrik Engström (S) från Avesta.

Riksdagsledamoten Patrik Engström (S) från Avesta är rädd för att valreslutatet kan hota jobb i Dalarna.

– Det här var oväntat och olyckligt, men samtidigt får man naturligtvis respektera amerikanska folkets val av president. Vi vet inte vad han kommer göra. Jag hoppas att det som sagts enbart är överdriven valretorik och att han lugnar sig. Men om USA går från frihandel och globalisering mot isolation så kommer det direkt påverka industrin i Europa och Sverige. Sverige är mycket exportberoende, inte minst av exporten till USA. Jag är rädd om USA sluter sig - det kan få stora konsekvenser för jobben i vårt land, säger Patrik Engström (S).

Riksdagsledamot Carl-Oskar Bohlin (M).

Riksdagsledamoten Carl-Oskar Bohlin från Borlänge menar att de etablerade politiska partiera har en läxa att lära.

– Valresultatet är dystert för världen. Detta leder till ett försämrat säkerhetsläge i världen. Samtidigt vet vi inte riktigt vad Trump vill. Om nu vår viktigaste partner för handelsekonomi, USA, börjar bygga upp murar och handelshinder kommer det få konsekvenser för oss. Jobb kommer försvinna från Sverige och Dalarna, säger han.

De etablerade har inte lyckats fånga och höra de problem som folket upplever som problem.

Valresultatet manar till eftertanke, menar han.

– Detta är en varning till de etablerade politiska krafterna - i USA och hela världen. De etablerade har inte lyckats fånga och höra de problem som folket upplever som problem. Det har gett en plattform för andefattig populism, som jag anser Trump står för. Vi politiker har all anledning att fundera över hur det står till med förmågan att se de problem som folket upplever. Vi ser nu att de etablerade i USA inte hade de lösning som folket efterlyser, säger han.

Carl-Oskar Bohlin ser med oro på valen i Frankrike och Tyskland, efter Brexit och presidentvalet i USA.

– Det finns liknande stämningar i Europa som vi nu sett i USA. De etablerade måste ge folket svaren på de problem folket upplever. Annars röstas de bort. Det är demokrati, säger Carl-Oskar Bohlin.

Riksdagsledamot Hans Unander (S) från Malung.

Hans Unander (S), ledamot på dalabänken från Malung, är inne på samma linje.

– Vi politiker - lokala som på riksplan - måste bli än mer lyhörda och ta till oss det som folk tycker är viktigt. Vi måste "känna av" vad folk ser som viktiga frågor. Detta valresultat är en varningsklocka. Det går inte att slå dövörat till i en demokrati, då tappar folket tilltron och röstar fram andra. I Sverige finns en hel del som i dag är missnöjda över hur landet fungerar. Det är viktigt för oss politiker att ta till oss det, säger han.

Han accepterar valresultatet i USA.

– Det är inget jag tycker är bra. Men den amerikanska befolkningen har sagt sitt i ett demokratiskt val. Det är bara för oss i omvärlden att acceptera och "gilla läget". Det är nu viktigt att vi fortsätter odla bra kontakter med USA, inte minst eftersom vi är så beroende av exporten till USA, säger Hans Unander.

Clinton och etablisemanget i USA är orsaken till att Trump nu är president.

Daniel Riazat (V) dalariksdagsledamot

Vänsterpartiets Daniel Riazat är besviken.

– Klar att detta är en hemsk besvikelse för alla demokrater, antirasister och feminister i världen. Samtidigt är jag ingen anhängare av Hillary heller. Clinton och etablisemanget i USA är orsaken till att Trump nu är president, säger han.

Riazat tror att demokraternas utmanare Bernie Sanders hade vunnit mot Trump.

– Sanders har de unga bakom sig. Han har svaren på det människor i USA är upprörda över. USA:s problem är inte papperslösa mexicaner, det är bankernas agerande mot befolkningen. Jag ser ändå ljust på situationen. De unga och mer progressiva krafterna kommer fortsätta det gräsrotsarbete Sanders inlett. I valet om fyra år kommer Trump röstas bort. Men det kommer nu blir några riktigt svåra år för USA och världen, säger Daniel Riazat.

Ann-Britt Åsebol (M) från Falun var på amerikanska ambassaden under valnatten.

Ann-Britt Åsebol (M) från Falun spenderade valnatten på amerikanska ambassaden i Stockholm.

– Ingen trodde ju på detta. När det stod klart så blev det en tyst konstig stämning. Diplomater kan och vill ju inte visa vad de politiskt tycker, säger hon.

Åsebol är oroad.

– Om Trump ska genomföra det han sagt - som att bygga mur mot Mexico, stoppa invandring, sätta upp handelshinder, förbjuda aborter, förbjuda homoäktenskap och se över samarbetet med Nato så är jag oroad. Samtidigt hoppas jag att detta bara var någon slags valretorik. Talet han höll efter valet var i alla fall mer balanserat och ödmjukt. Jag hoppas på det bästa, säger Ann-Britt Åsebol.

Alla artiklar i
Presidentvalet i USA 2016
Annons