Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trotsar utvecklingen

Annons

Resultatet för fjolåret stannade på 6 355 000 kronor. Det innebär att resultatet från 2004 stärktes med drygt två miljoner till.

- Ja, det blev ännu ett lyckat år, konstaterar Rolf Bergkvist belåtet.

Även 2006 beräknas leda till ett positivt bokslut. Det budgeterade resultatet är satt till 3,9 miljoner kronor. Att kommunens bostadsbolag kan plita in det ena plustecknet efter det andra kan tyckas märkligt i tider när antalet presumtiva hyresgäster minskar för varje år.

Men strategin har varit inställd på minskade kostnader, vilket också räknar in den kraftiga bantningen av personalstyrkan. 2004 uppgick antalet anställda till totalt 32. För 2005 redovisas totalt 14 anställda.

Vidare har lån lagts om, vilket resulterat i närmare en miljon i sänkta räntekostnader.

När det gäller bantningen av lägenhetsbeståndet räknar bolaget med att under våren uppnå kravet i avtalet med den statliga bostadsakuten om cirka 300 färre lägenheter.

Här skymtar också en stor del av förklaringen till Bärkehus framgångar. 2001 stod bolaget på ruinens brant med ett underskott på 58 miljoner innan staten sköt ut den villkorade livbojen på 44 miljoner kronor.

Utöver de 292 lägenheter som avvecklats kommer ytterligare 32 att rivas, däribland i Hökarängen. Sammanlagt har Bärkehus 1 100 lägenheter kvar. Av dessa är i dagsläget 1 040 uthyrda.

Rolf Bergkvist hyser dock ingen större oro för att utflyttningen ska fortsätta. Snarare vill han rikta blickarna mot de nya byggprojekt som kommer i rivningarnas efterdyningar.

- Det verkar förstås konstigt att först riva och sedan bygga nytt. Men människor vill ha ett nytt boende.

Högaktuellt är det före detta gruppboendet Fridhem som ska byggas om och inrymma sex lägenheter.

Tiden för anbudsgivningen har löpt ut. Därför är det anmärkningsvärt att såväl intresset från byggföretagen som den beräknade byggkalkylen beläggs med hemligstämpel.

Rolf Bergkvist vill inte kommentera mer än att det är fler än ett byggföretag som lämnat anbud.

Klart står i alla fall att intresset i den målgrupp som bostäderna riktas till i första hand, de så kallade 50+:arna, är stort.

- Vi har ett 20-tal intresserade.

Senast den 18 april går betänketiden ut för den som vill hyra en lägenhet i Fridhem. Rolf Bergkvist räknar med att bolaget måste ta till lottdragning för att fördela lägenheterna.

Nämnas kan att bostadsyta blir från 57 till 85 kvadratmeter. Hyran för den minsta lägenheten är satt till 4 200 kronor och för den största till 6 000 kronor i månaden.

Rolf Bergkvist påpekar att Fridhem blir ett sorts pilotfall. Det förs nämligen redan diskussioner om ytterligare ett byggprojekt.

Rivningstomten i anslutning till bostadsrättsföreningen på Kyrkogatan pekas ut som den plats där nya hus i två plan ska byggas och erbjuda ytterligare tolv lägenheter.

- Vi ser ljust på framtiden, och det känns förstås väldigt bra att kunna växla över från rivningar till nybyggen.

- Men nyproduktionen kommer givetvis inte att påverka renoveringarna av det gamla beståndet, lovar Rolf Bergkvist.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons