Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trots ekonomi i balans väntar nytt sparpaket

/
  • Landstinget når balans för 2011. Trots det väntar ett nytt sparpaket på 30 miljoner under året, avslöjar landstingsrådet Ingalill Persson (S)

Landstinget når ett plus för 2011. Det kommer bokslutet visa om knappt två veckor. Trots det väntar nu ett fjärde sparpaket under 2012.

Annons

– Koncernen gör ett plus, men den rena sjukvården går fortfarande minus, säger landstingsrådet Ingalill Persson (S).

För ganska precis ett år sedan överrumplades landstinget av ett minusresultat på hela 100 miljoner kronor. Ett intensivt besparingsarbete inleddes.

Allt pekar nu på att fjolårets ekonomiska stålbad har lett till en kraftigt förbättrad situation. Tidningen erfar att bokslutet för 2011, som presenteras i slutet av januari, kommer visa på ett plus - på uppemot 15 miljoner kronor.

– Så är det. Vi når med all sannolikhet ett plus, säger landstingsrådet Ingalill Persson (S).

Vägen till balans har varit isande hård. Inte minst för landstingets anställda. I dag arbetar 300 färre i landstinget - 8 436 personer i dag jämfört med 8 739 i januari i fjol. Situationen har främst lösts genom naturliga avgångar. Besparingarna drabbade även inte minst 200 av landstingets vikarier, som helt enkelt förlorade sina jobb.

– Det har varit mycket tufft för många. Tyvärr. Men att vi lyckats nå vårt besparingsmål är också viktigt för att kunna garantera framtiden. Vi har lyckats spara in ett underskott, samtidigt som produktiviteten faktiskt ökat. Dessutom motsvarar besparingarna, räknat på årsbasis, kostnader på hela 220 miljoner som nu är borta. Det är mycket bra, säger Ingalill Persson.

Landstingsledningen hyllar personalen, verksamheterna och cheferna för det arbete de gjort under året.

– Besparingsuppdragen som tagits fram har varit tydliga - och underlagen bra. Samtidigt har vi politiker visat politiskt mod att fatta obekväma beslut, säger Ingalill Persson.

Men, det finns ett aber. Landstinget som koncern väntas få ett bokslut som visar plus, men sjukvården dras fortfarande med ett minus och tidigare ackumulerade underskott.

– Den rena sjukvården i Dalarna går fortfarande minus. Ungefär 80-90 miljoner. Det gör att vi måste fortsätta besparingsarbetet. Det kommer bli ett fjärde besparingspaket under 2012 - som kommer att uppgå till en nivå på 30 miljoner. Dessutom tillkommer effekterna av tidigare sparpaket under 2012 att förbättra det ekonomiska läget. Vi kan inte sätta oss till ro innan även sjukvården är i ekonomisk balans. Det gäller att hålla i nu när vi är på rätt väg, säger Ingalill Persson.

Bokslutet kommer även innehålla en fotnot. Landstingets framtida kostnader för de förväntade pensionerna måste säkras. Situationen har utlysts på grund av den låga räntenivån i landet. Landstinget måste säkra åtagandet genom att kompensera och föra över värden från landstingets övriga tillgångar.

– Men detta är inte något som påverkar landstingets likviditet eller ackumulerad skuld inför framtiden. Detta är inte unikt för landstinget Dalarna. Hela landets kommuner och landsting är i samma situation och gör på samma sätt, säger landstingets ekonomidirektör Peter Hansson.

Fotnot: Landstingets tidigare ackumulerade skulder genom åren - cirka 900 miljoner i fjol - ska enligt planen vara återbetald 2015. Hur mycket skulden sjunkit under det senaste året kommer bokslutet som presenteras den 30 januari att visa.

Mer läsning

Annons