Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trojka ska medla i Kosovosamtal

Annons

Kontaktgruppen för Kosovo har beslutat sätta ihop en trojka med en amerikan, en ryss och en europé. De tre ska medla i nya förhandlingar mellan serberna och provinsens albanska befolkning som vill ha självständighet.

Efter Rysslands vägran att rösta för en FN-resolution om oberoende för Kosovo tog kontaktgruppen _ Ryssland, USA, Frankrike, Storbritannien, Tyskland och Italien _ upp frågan på ett möte bakom stängda dörrar på den tyska ambassaden i Wien sent på onsdagskvällen, uppgav europeiska diplomater.

Ryssland, USA och EU ska var för sig utse en representant som ska leda de nya ännu inte tidsbestämda diskussionerna, sade en diplomatisk källa.

Européerna vill att den nya förhandlingsrundan ska begränsas till 120 dagar medan Ryssland är emot varje form av tidsbegränsning, sade källan.

Kontaktgruppens möte i Wien kom till sedan européerna och USA för närvarande lagt ner sina försök att få säkerhetsrådet att rösta för Kosovos väg mot självständighet.

Ryssland, nära allierat med Serbien, säger nej och anser att villkorad självständighet för Kosovo, som den finländske ex-presidenten Martti Ahtisaari föreslagit, skulle sända fel signaler till andra utbrytarregioner.

TT

Mer läsning

Annons