Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trög start på syriskt val

Annons

Röstningen i Syriens parlamentsval gick trögt under morgontimmarna.

Oppositionen har uppmanat till bojkott av valet.

Bara en tunn ström av väljare sågs vandra mot vallokalerna i utkanten av Damaskus. På Sabaa Bahrat-torget mitt i staden var de unga partiaktivisterna i gröna tröjor och mössor fler än de röstande.

Av parlamentets 250 platser är 167 reserverade för den regerande koalitionen NFP, ledd av president Bashar al-Assads Baathparti. Detta parti ensamt garanteras 131 platser, 52 procent av det totala antalet.

De övriga 83 mandaten fördelas mellan så kallade oberoende kandidater "närstående myndigheterna" enligt juristen Hassan Abd al-Azim, talesman för de sex förbjudna men tolererade partier som ingår i alliansen NDR.

Varenda NPF-kandidat blev vald i förra valet 2003. De oberoende platserna gick mestadels till affärsmän närstående makten.

Hopp om ökad demokrati väcktes när Bashar kom till makten efter faderns död. Men sonen stramade ganska snart åt tyglarna.

Den officiella nyhetsbyrån Sana rapporterade att 2|500 kandidater ställer upp i kampen om parlamentsplatserna. Tidigare rapporterade Sana att över 9|000 kandidater deltog, varav 1|004 kvinnor. Kandidater förklarade för AFP att minskningen berodde på att "kandidater dragit sig tillbaka" men förklarade inte varför.

I förra veckan var den officiella dagstidningen Tishrin frågande inför valet.

"Bortsett från kandidaterna, deras släktingar och dem som har direkt nytta av denna kommersiella festival har folk förlorat sin entusiasm för parlamentsvalet", löd en kommentar.

Men närmare valet anslog Tishrin en betydligt mer positiv ton: "I morgon gryr en ny dag för Syrien på dess demokratiska resa", hette det då.

Tvådagarsvalet är det andra som hålls på de sju år som gått sedan Bashar al-Assad efterträdde sin far på presidentposten år 2000.

Röstningen inleddes klockan sju (sex svensk tid) och vallokalerna stängs klockan 20. På måndag hålls de öppna klockan 7_14.

TT

Mer läsning

Annons