Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trivs i Björsberg

Annons

Allt skulle kunna vara fantastiskt för Rosmari.

En miljö hon trivs med och människor som är vänliga.

Jättegulliga ungar.

Och hennes avelshästar - islänningar - som verkar vara det hon älskar allra mest.

- Dom betyder oerhört mycket för mig, medger Rosmari. Jag har haft islandshästar i 13 år. Ett tag hade jag tolv hästar och startade en firma, som utöver hästavel även skulle kunna erbjuda turisterna vid Bjursås camping turridning. Men så blev jag sjuk...

Rosmari fick flera cystor. Hon fick i april genomgå en omfattande operation.

- Det visade sig att cystorna var "godartade", berättar hon. Det var alltså inte cancer. Och det kändes skönt. Men nu har de hittat flera, och jag har fått besked om att jag måste opereras igen. Det känns inte bra.

Inte blir saken heller bättre av att Rosmari lider av både ledproblem och fibromyalgi och att flera av barnen har omfattande allergier, som kräver en hel del insatser.

- Så egentligen är mina stora nyårsönskningar att jag snart ska bli frisk igen och att mina barns allergier ska minska, säger Rosmari och ser mycket allvarlig ut.

Rosmari är född i Lustebo. Hon gifte sig tidigt, men efter tre barn blev det skilsmässa.

- Men så träffade jag Mikael på en dans i Grycksbo, säger Rosmari. Och han är ett fantastiskt stöd för mig. Jag har ju hållit på med hästar hela mitt liv, men han visste ingenting om hästar när vi träffades. Nu är det han som sköter det mesta här i hemmet. Och utan honom skulle jag inte ha kunnat fortsätta med min firma.

Men firman går just nu på sparlåga. 12 islandshästar och import/försäljning har blivit tre unga ston som så småningom ska bli avelsston.

- Jag hoppas att vi kan komma igång igen efter min nästa operation, säger Rosmari. Vi har andel i två hingstar i Rättvik också. Så kallad betäckningsrätt. Och det hoppas vi kunna utnyttja under 2006.

Rosmari har sysslat med hästar sen hon var riktigt liten. Och egentligen trivs hon bäst hos hästarna.

- Jag har svårt att sitta med en massa tanter och pladdra, säger Rosmari och skrattar till. Jag trivs allra bäst hos mina hästar. Det är hos dem jag hämtar min kraft just nu.

Till Björsberg flyttade paret 1999. Den avstyckade gården har tillhört Mikaels morfar, som nu är närmaste granne. Och det finns faktiskt en hel del gårdar i Björsberg.

- Och jag trivs med alla människorna här, säger Rosmari. De är otroligt gulliga och ställer upp på alla sätt. Lånar ut beten och hjälper oss när vi behöver. De är fantastiska.

Men någon festlighet med anledning av sin 40-årsdag tänker hon inte bjuda in till.

- Jag klarar inte det just nu, säger hon och ser ledsen ut. Men när jag blir bättre, ska jag bjuda på fest i efterskott...

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons