Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trivdes i riksdagen

Annons

Arne Andersson berättar att han kom in i riksdagen 1976, i början som ersättare för Karl Boo i By.

En period var han även sakkunnig i regeringskansliet på socialdepartementet i en borgerliga regeringen.

- Jag jobbade mycket med Torbjörn Fälldin och han har även hälsat på mig några gånger. En annan som jag jobbade mycket tillsammans med vara Karin Söder, en väldigt duktig kvinna, samt Rune Gustavsson, som var socialminister, berättar Arne.

Hur fungerade det att hålla ihop den borgerliga regeringen?

- Det gick inte alls, säger Arne och skrattar och berättar att till exempel Torbjörn Fälldin och moderatledaren Gösta Bohman inte var speciellt kontanta.

Både under riksdagstiden, och en tid då han för kommunförbundets räkning hade kurser inom sociala området, fick han tillfälle att åka runt i Sverige en hel del, vilket han trivdes med.

Han är född och uppvuxen i Silvberg. Bland minnena finns hur hans mor hämtade vatten, i en källa nere vid sjön vid Silvbergs herrgård, till sex kor och två hästar.

1937 flyttade familjen till Färjeby i Gustafs.

I unga år fick Arne hjälpa till i lantbruket och med jobb i skogen.

Han berättar att han jobbade i skogen tillsammans med sina arbetskompisar, olika hästar.

- Men något betalt för arbetet fick man ju inte, så jag jobbade också på Lundgrens listfabrik, berättar han.

Han började även studera inom sociala området och fick sedan en tjänst som socialassistent i Orsa, men blev snart chef. Senare har han bland annat varit socialchef i Falun och även jobbat åt kommunförbundet med utbildning.

Idrott har alltid varit ett stort intresse. Han har spelat fotboll, åkt skidor och även orienterat.

- Jag åkte sju öppet spår efter att jag blev pensionär, berättar han.

Politik intresserade han sig för i unga år och tog plats i kommunfullmäktige i Gustafs.

Han hann även med att på äldre dagar engagera sig politiskt i hemkommunen med ordförandeskap i Säterbostäder under sex år och han passar på att berömma personalen för fint samarbete.

- Det var under den tiden det här byggdes, berättar han och syftar på flerbostadshuset i Storhaga där han nu bor.

Men det blev inte riktigt som han ville ha det. Det blev inget samlingsrum där hyresgästerna kan träffas och heller inga hissar. Saker som skulle varit aktuella om husen byggts idag.

- Jag var väl före min tid, säger han.

Arne har idag hemtjänst och det är duktig och bra personal. Men det blir lite ensamt ibland.

- Men när jag blir sämre ska jag ändå skötas här hemma, det är ingen bra lösning, tycker han.

En person som han haft kontakt med ända sedan han flyttade till Gustafs, och fortfarande umgås med ibland, är Sven Simonsson.

- Vi har hållit ihop i alla år. Vi åkte skidor tillsammans när vi var små, vi har jobbat i skogen och vi har grävt avlopp med mera.

Arne tyckte om att vara ute i skogen och ute och fiska bland annat tillsammans med EWK, Ewert Karlsson, som blev känd som en mycket skicklig politisk tecknare, med träffande teckningar av många politiker. EWK var gift med Alice, en av Arnes systrar.

Arne Andersson var under en tid överförmyndare i Säter och en tid även i Falun. Han var även borgerlig vigselförrättare i Säter och hann med att vara vigselförrättare vid ett 90-tal borgerliga vigslar.

Han har haft åsikter om saker och ting och inte dragit sig för att tala om vad han tycker, vilket bland annat visats på tidningarnas insändarsidor.

Arne Andersson firar födelsedagen i hemmet i kretsen av sina närmaste.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons