Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trippel i ministerbesök för Bildt

Annons

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon, USA:s utrikesminister Condoleezza Rice och Carl Bildt. Alla tre tillbringade helgen i Mellanöstern för att diskutera framför allt Palestinakonflikten.

Den svenske utrikesministern avverkade under söndagen två ministerbesök hos den palestinska koalitionsregeringen i Ramallah på Västbanken och ett i Jerusalem. I Ramallah mötte han informations- och finansministrarna, båda nya i regeringen och utanför både Hamas och al-Fatah.

I Jerusalem träffade han för tredje gången på bara några månader sin utrikesministerkollega Tzipi Livni.

Men de talade också om frågor där Sverige och EU inte är överens med Israel. Främst gäller det frågan om kontakterna med den palestinska regeringen, där den terrorstämplade organisationen Hamas, som vann de palestinska valen, utgör en viktig del. Israel vill att alla stater bojkottar regeringen.

Hon upprepade också varför hennes regering inte är beredd att föra några samtal med de palestinska ministrarna någon mil norr om Jerusalem.

Hack i häl på Carl Bildt kom FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon till Ramallah, där han träffade den palestinske presidenten Mahmud Abbas. Ban sade enligt nyhetsbyrån AFP efter mötet att både israeler och palestinier måste göra kraftansträngningar för att få i gång nya fredssamtal. Han sade att han för sin del är övertygad om att president Abbas är redo för det.

Också FN-chefen undvek att träffa någon Hamasrepresentant men gav i motsats till Bildt förklaringen att hans program var för ansträngt.

Ännu senare på söndagen anlände USA:s utrikesminister Condoleezza Rice till Ramallah för sitt möte med president Abbas, varefter också hon fortsatte till Jerusalem och Israels premiärminister Ehud Olmert. I Ramallah sade hon enligt Reuters att USA hoppas kunna bidra till en gemensam dagordning mellan Israel och palestinierna, vilken så småningom kan leda till inrättandet av en palestinsk stat.

TT

Mer läsning

Annons