Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trendiga tanten!

/
  • Elin Eks bok heter Supertanten: för dig som redan är en och för dig som vill bli: sylt, småkakor, syjuntor och civilkurage.
  • De sista tanterna - från husmor till modeikon. Skriven av Fatima Bremmer, fotograferad av Magnus Wennman.

Annons

Kvinnan som slår skinnskallen med handväskan är kändis i tantsammanhang.

En annan tantbild är hon i beige kappa, hatt och med bestämda åsikter, som har koll på kassakvitton och att ungarna sköter sig på gården. Eller så kanske hon sitter snällt stickande i gungstolen, med håret lockigt efter papiljotterna och glasögonen långt ner på näsan.

Ord väcker olika associationer, alla fyller vi dem med våra egna erfarenheter och känslor.

Två böcker om tanter har kommit under hösten. Med dem blev det diskussion i tv-soffor och reportage i tidningar om Den svenska tanten - utrotningshotad och kultförklararad, feministiskt förebild eller hemmafru-offer, hotfullt hyttande med käppen eller snäll bullmormor.

Elin Eks bok är personligt hållen, hon har gått från rollfiguren Grynet, ni vet, hon som sa "ta-ingen-skit", till att bli ung tant. Hon berättar om tanter som inspirerat henne, om sådant hon lärt av tanter eller beundrat tanter för. Hon varvar med praktiska tips om allt från hur du får fåglar att trivas utanför fönstret till huskurer och recept.

I De sista tanterna berättas en del av svensk historia som riskerar att glömmas bort, vi får läsa om 80-plussarna, både personporträtt och kulturhistoria. Mer om den här intill.


tant • medelålders eller äldre kvinnlig släkting i förhållande till yngre anförvanter; vanl. om relativt avlägsen släkting: arvtant.


BET.NYANSER: a) utvidgat om medelålders el. äldre kvinna; ofta med antydan om förlegade åsikter, kläder o.d.: tantaktig; i tesalongen satt det fullt med ~er; tycker du verkligen att jag ser ut som en ~? b) spec. som tilltalsord till äldre kvinna (oberoe nde av släktskap): ~ Berta; kan ~ säga hur mycket klockan är?
Källa: NATIONALENCYKLOPEDIN


Tant är ett tilltalsord som traditionellt användes särskilt av barn till kvinnor i 40-årsåldern och uppåt; motsvarande ord för män är farbror.


I vardaglig betydelse avser ordet en kvinna i medelåldern eller uppåt. Det uppfattas numera ofta som lätt nedsättande, eller ironiskt om en kvinna använder ordet om sig själv.


I norska, danska, franska och tyska betyder motsvarande ord faster eller moster.
Källa: WIKIPEDIA

Mer läsning

Annons