Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre uteliggare i Borlänge

Annons

Socialförvaltningen har gått igenom situationen för bostadslösa och uteliggare. I går fredag fanns det enligt förvaltningen tre per-soner som helt saknar tak över huvudet.

Tre uteliggare.

En lösning är nära för en av personerna. Enligt tidigare inventeringar brukar uteliggarnas antal vara max fem.

-Det finns ingen lag på att vi ska göra så och så. Men vi har ett ansvar att se till alla Borlängebors bästa, säger socialnämndens ordförande Kristina Svensson (s).

Den planerade utökningen av omvårdnadsboendet dröjer. Ria driver i dag verksamheten i Domnarvet, med föreningsanslag från kommunen. Men utökningen, från fem upp till 15 platser, innebär att kommunen måste göra en regelrätt upphandling för att inte bryta mot lagen.

I januari ska omvårdnadsboendet ut på upphandling, och målet är att det nya boendet ska igång i september 2006. Tidigare har det talats om att Ria ska driva även den utökade verksamheten och förhandlingar har förts mellan parterna.

Men vid sammanträdet i torsdags beslöt socialnämnden att handla upp den planerade verksamheten. Fler intressenter kan lämna anbud:

-Det blir så stor omfattning och hamnar på sådana siffror att vi måste göra en upphandling, säger Kristina Svensson.

Det betyder att det inte alls är säkert att det blir Ria som får driva boendet. Det är inte heller klart att verksamheten lokaliseras till Täppgården i Mjälga, som tidigare planerats.

- Idealet är att det i ett samhälle inte finns några uteliggare alls, säger socialchef Carl-Gunnar Höij.

Han räknar med att när det nya omvårdnadsboendet är i gång ska en del personer kunna flytta hem till Borlänge, som i dag tvingas ha boende på andra orter, då resurser saknas på hemmaplan.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons